Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατυπώνει η αρμόδια τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως, με αφορμή της δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για την επιστολή 471 φοιτητών του ΑΠΘ περί έκνομων δραστηριοτήτων στους χώρους του Πανεπιστημιού.
Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατυπώνει η αρμόδια τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως, με αφορμή της δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για την επιστολή 471 φοιτητών του ΑΠΘ περί έκνομων δραστηριοτήτων στους χώρους του Πανεπιστημιού.
«Με επιστολή τους προς την διοίκηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 471 φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής αποφάσισαν, επώνυμα και υπεύθυνα, να αντιδράσουν σε ό,τι συμβαίνει στο Πανεπιστήμιό τους και, δυστυχώς, σε πολλά Ιδρύματα της χώρας, στα οποία ανθεί η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών, η βία και οι πάσης φύσεως έκνομες πράξεις» σημειώνει η κ. Κεραμέως και στρέφει τα βέλη της κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Παιδείας.
Όπως λέει η κ. Κεραμέως, σε αυτά τα νέα παιδιά, ο αρμόδιος Υπουργός για την Παιδεία απαντά πως ο ίδιος, καθώς και το σύνολο της κυβέρνησης στη χώρα μας, δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση που παρουσιάζουν τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.
«Σε συνέντευξή του, μάλιστα, επέρριψε, με μεγάλη ευκολία ευθύνες για την κατάσταση αυτή στο φοιτητικό κίνημα, το σύλλογο διδασκόντων και τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, και αυτό, την ώρα που ο ίδιος προωθεί προς ψήφιση οπισθοδρομική και επικίνδυνη ρύθμιση για το άσυλο, που θα εντείνει τα προβλήματα βίας και ανομίας στα Ιδρύματα της χώρας».
Η κ. Κεραμέως τονίζει ότι «πρέπει, επιτέλους, να γίνει συνείδηση σε όλους ότι στο Πανεπιστήμιο - ως χώρο ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών - δεν μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να λογοδοτεί».
Καταλήγοντας ζητεί από όλους τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, πρωτίστως όμως η κυβέρνηση.
Μιλώντας στον Σκάι, ο υπουργός Παιδείας, ερωτηθείς για τα περί διακίνησης ναρκωτικών και άλλων έκνομων δραστηριοτήτων στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης είπε πως «έχουν διαπιστωθεί τέτοια φαινόμενα, αλλά όχι στην έκταση που αναφέρεται».
Στο ερώτημα τι θα πράξει η Πολιτεία, ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε πως ιδίως στα πανεπιστήμια τα προβλήματα αυτά λύνονται από τα μέσα. «Αν δηλαδή υπάρχει ένα φοιτητικό κίνημα ρωμαλέο να μπορεί να προστατεύσει τους χώρους, οι εκπαιδευτικοί, η διοίκηση κλπ., πάντοτε ξέρουμε τότε ότι τέτοια φαινόμενα δεν παρουσιάζονται» σημείωσε.
Ο υπουργός Παιδείας τάχθηκε κατά των αστυνομικών μέτρων στους πανεπιστημιακούς χώρους, σημειώνοντας πως μονή αρμόδια να περιφρουρήσει τους χώρους είναι η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα. Τέτοια προβλήματα, είπε, δεν λύνονται αποκλειστικά με αστυνομικά μέτρα, και εν πάση περιπτώσει αν διαπιστώνονται κακουργηματικές πράξεις ο πρύτανης είναι ο μόνος αρμόδιος να καλέσει την αστυνομία.