Κόσμος
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2006 11:56

Αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Συρίας - Ιράκ

Αποκαταστάθηκαν επισήμως οι διπλωματικές σχέσεις Συρίας-Ιράκ καθώς ύστερα από δύο δεκαετίες επαναλειτούργησαν οι πρεσβείες της Συρίας στη Βαγδάτη και του Ιράκ στη Δαμασκό.

Οι δύο χώρες είχαν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις όταν η Δαμασκός τάχθηκε υπέρ της Τεχεράνης στον περσοϊρακινό πόλεμο, στη δεκαετία του 1980.

Η σημαία του Ιράκ υψώθηκε στο κτήριο της ιρακινής πρεσβείας στη Δαμασκό, κατά τη διάρκεια τελετής στην οποία παρέστησαν σύροι και ιρακινοί αξιωματούχοι, ενώ ανάλογη τελετή έγινε στην περιοχή Μανσούρ, της Βαγδάτης, όπου λειτουργεί η συριακή πρεσβεία στο Ιράκ.

Οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ στη Βαγδάτη, ο οποίος υποσχέθηκε συνεργασία για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Ιράκ.

Η Συρία δηλώνει ότι έχει συμφέρον να σταματήσει ο εμφύλιος σπαραγμός στο Ιράκ και να πετύχει η προσπάθεια εδραίωσης της νέας κυβέρνησης της Βαγδάτης, ώστε να αποτραπεί ο διαμελισμός της χώρας. Η Συρία είχε αντιταχθεί στην αμερικανική εισβολή που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, αλλά τους τελευταίους μήνες τηρεί φιλική στάση έναντι της κυβέρνησης του Ιράκ, που στηρίζεται από τους Αμερικανούς.

Πηγή Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ