Τελευταία, μεταξύ των «25» είναι η Ελλάδα στην ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας, όπως προκύπτει από απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο ευρωβουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί σχετικά με την κατάταξη της Ελλάδας, όσον αφορά στην ενσωμάτωση του κοινοτικού δικαίου στην εθνική νομοθεσία, καθώς και τους τομείς που παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Παρ' όλο που ο συνολικός αριθμός των Οδηγιών που δεν έχουν ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο, μειώθηκε από 107 σε 69 το τελευταίο έτος, η Ελλάδα - σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της Γενικής Γραμματείας της Κομισιόν (7/11/2006)- εξακολουθεί να κατέχει την 25η θέση, τελευταία ανάμεσα στα 25 κράτη μέλη της Ε.Ε..
Όπως επισημαίνει, ο πρόεδρος της Επιτροπής, «ο μεγαλύτερος αριθμός παραβάσεων σημειώνεται στον τομέα των "επιχειρήσεων και της βιομηχανίας", ενώ ακολουθούν οι τομείς των "μεταφορών και της ενέργειας" καθώς και της "υγείας και της προστασίας των καταναλωτών". Όσον αφορά τις αιτίες, δυστυχώς η Επιτροπή δεν μπορεί να εντοπίσει άλλες αιτίες πέρα από τη γενική αιτία της καθυστέρησης έκδοσης της νομοθεσίας στην Ελλάδα στους οικείους τομείς».
Σύμφωνα με την απάντηση του κ.Μπαρόζο, η Επιτροπή έχει ήδη κινήσει εναντίον της Ελλάδας προδικαστική και δικαστική διαδικασία για 69 κοινοτικές οδηγίες που δεν έχουν ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο.
Έντεκα υποθέσεις βρίσκονται ήδη ενώπιον του Ευρωπαικού Δικαστηρίου, ενώ για τις υπολοιπες 58 έχει αποσταλεί αιτιολογημένη γνώμη ή προειδοποιητική επιστολή, βρίσκονται δηλαδή ένα βήμα πριν από την προσφυγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο.
Πιο αναλυτικά, οι ανωτέρω υποθέσεις κατανέμονται ως εξής:
- 4 Οδηγίες στον τομέα του περιβάλλοντος
- 11 Οδηγίες στον τομέα της υγείας και της προστασίας του καταναλωτή
- 18 Οδηγίες στον τομέα των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας
- 6 Οδηγίες στον τομέα της εργασίας
- 6 Οδηγίες στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων
- 9 Οδηγίες στον τομέα της εσωτερικής αγοράς
- 12 Οδηγίες στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών
- 1 Οδηγία στον τομέα της φορολογίας
- 1 Οδηγία στον τομέα του αναταγωνισμού
- 1 Οδηγία στον τομέα της κοινωνίας της πληροφορίας
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Επιτροπή στην μη ενσωμάτωση της Οδηγίας 2002/77 σχετικά με τον ανταγωνισμό στις αγορές δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών που, όπως αναφέρεται, «βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο έναντι των άλλων παραβάσεων».