Πολιτιστικά
Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 08:00

Γοητευτική επισκόπηση στη φιλία τριών σπουδαίων καλλιτεχνών

Διερευνώντας τη φιλία που ένωσε τρεις καλλιτέχνες για σχεδόν μισό αιώνα, καθώς και την αγάπη που μοιράζονταν για την Ελλάδα και τον ελληνικό κόσμο, η έκθεση με τίτλο «Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα», παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη.

Διερευνώντας τη φιλία που ένωσε τρεις καλλιτέχνες για σχεδόν μισό αιώνα, καθώς και την αγάπη που μοιράζονταν για την Ελλάδα και τον ελληνικό κόσμο, η έκθεση με τίτλο «Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα», παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου, αποτελεί μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου τριών σημαντικών προσωπικοτήτων της τέχνης και των γραμμάτων του 20ού αιώνα, των Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, John Craxton και Patrick Leigh Fermor, οι οποίοι γνωρίστηκαν το 1945 - 46, στο Λονδίνο.

Η φιλία τους αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτική, αφού διήρκησε για περίπου πενήντα χρόνια και αναπτύχθηκε με κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη τους για την Ελλάδα, η οποία αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της σχέσης τους και, ταυτόχρονα, πηγή έμπνευσης που φανερώνεται σε κάθε πτυχή του έργου τους. Εκτός από την Αθήνα και το Λονδίνο, τέσσερις ακόμη τόποι επισφράγισαν τη φιλία τους: η Ύδρα, η Καρδαμύλη, η Κρήτη και η Κέρκυρα. Είναι ακριβώς οι τόποι, όπου επέλεξαν να ζήσουν.

Αντανάκλαση των μαγευτικών τους εξερευνήσεων

Μέσα από τα κείμενα του Leigh Fermor -επιστολές, σημειώσεις, εκδόσεις και αφιερώσεις, αλλά και πολλές σπάνιες φωτογραφίες από τη ζωή των τριών δημιουργών- και το ζωγραφικό έργο του Γκίκα και του Craxton, η έκθεση αντανακλά τις μαγευτικές τους εξερευνήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με πηγές έμπνευσης την Ύδρα, την Καρδαμύλη, την Κρήτη και την Κέρκυρα.

Μια γοητευτική επισκόπηση, τόσο της προσωπικότητας και του αλληλένδετου έργου τους, όσο και των όψεων της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της ζωής τους, παρουσιάζεται σε αυτό το αφιέρωμα στους τρεις μεγάλους δημιουργούς, που τίμησαν με το έργο τους τη χώρα που τους ενέπνευσε.

Η έκθεση δεν καταδεικνύει μόνο την αγάπη τους για την Ελλάδα, την ιστορία, τον μύθο, την ύπαιθρο και τον ελληνικό τρόπο ζωής, αλλά επιδιώκει να αντικατοπτρίσει τις συναρπαστικές αναζητήσεις τους, τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις, αλλά και την αφοσίωσή τους στη χαρά της ζωής.

Τα έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από την Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη, το Craxton Estate στο Λονδίνο, τη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, καθώς και από πολλές ιδιωτικές συλλογές και Μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Εβίτα Αράπογλου, Ian Collins, Sir Michael Llewllyn - Smith και Ιωάννα Μωραΐτη και τον γενικό συντονισμό η Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου

Η έκθεση διοργανώθηκε από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Craxton Estate, και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, τον χειμώνα. Τον επόμενο χρόνο, θα παρουσιαστεί στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο (Μάρτιος - Ιούλιος 2018). Συνοδεύεται από ομότιτλη έκδοση, σε επιμέλεια της Εβίτας Αράπογλου, με κείμενα των επιμελητών και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα (έκδοση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και της Λεβεντείου Πινακοθήκης).

Ξεναγήσεις

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από τους επιμελητές της έκθεσης, Εβίτα Αράπογλου, ιστορικό τέχνης, και Ιωάννα Μωραΐτη, υπεύθυνη Αρχείου Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα, στις 1, 2, 8 και 15 Ιουλίου, στις 11.30 το πρωί. Δηλώσεις συμμετοχής: 210 3671014, Δευτέρα έως Πέμπτη, 10.00 με 16.00.

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη - Κεντρικό Κτήριο: Κουμπάρη 1 - Αθήνα, τηλ.: 210 3671000. Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή: 9.00 - 17.00, Πέμπτη και Σάββατο: 9.00 - 24.00, Κυριακή: 9.00 - 15.00, Δευτέρα και Τρίτη: κλειστά. Τιμές εισιτηρίων έκθεσης: κανονικό: 9 ευρώ, μειωμένο: 7 ευρώ.

naftemporiki.gr