Πολιτική
Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017 22:08

Διπλωματικές πηγές: Δεν υπήρξε ομοφωνία των «28» στη δήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα

Στο πλαίσιο διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής θέσης δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των 28 κρατών – μελών, δήλωσαν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters βάσει του οποίου η Ελλάδα «μπλόκαρε» επικριτική δήλωση της Ε.Ε. στον ΟΗΕ, σε ό,τι αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Στο πλαίσιο διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής θέσης δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των 28 κρατών – μελών, δήλωσαν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters βάσει του οποίου η Ελλάδα «μπλόκαρε» επικριτική δήλωση της Ε.Ε. στον ΟΗΕ, σε ό,τι αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Κατά τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θέση της Ελλάδας είναι ότι η άσκηση αντιπαραγωγικής και συχνά επιλεκτικής κριτικής έναντι συγκεκριμένων μόνο χωρών, δεν βοηθά στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές ούτε στις σχέσεις τους με τη Ε.Ε..

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι και άλλες χώρες διατύπωσαν παρόμοιες επιφυλάξεις κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης της κοινής δήλωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές, «ο τρόπος που στο σχέδιο της δήλωσης της Ε.Ε. διατυπωνόταν η ευρωπαϊκή θέση ουσιαστικά υπονόμευε ακόμα και την πραγματοποίηση του θεσμοθετημένου διαλόγου Ε.Ε. - Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος μετά από χρόνια και πολλές αναβολές προγραμματίζεται να λάβει χώρα το προσεχές διάστημα».

«Ο διάλογος Ε.Ε. - Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι, άλλωστε  το καταλληλότερο πλαίσιο για τη συζήτηση των θεμάτων αυτών», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Reuters: «Μπλόκο» της Ελλάδας σε δήλωση της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα

Νωρίτερα, σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η Ελλάδα έβαλε «μπλόκο» σε κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επρόκειτο να κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη και το οποίο κατέκρινε την Κίνα για τις πρακτικές της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, διπλωμάτες της Ε.Ε. εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση υπονομεύει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της καταστολής που επιχειρεί το Πεκίνο απέναντι σε ακτιβιστές και αντιφρονούντες.

Κατά το Reuters, η Ε.Ε. σκόπευε να καταθέσει το συγκεκριμένο σχέδιο δήλωσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο δεν υπήρξε η απαιτούμενη ομοφωνία από τα 28 κράτη μέλη της.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε το «μπλόκο» της Αθήνας στη συγκεκριμένη δήλωση, ενώ έκανε λόγο για «μη εποικοδομητική κριτική στην Κίνα», εκτιμώντας πως θα ήταν πιο ουσιώδες να λάβουν χώρα ξεχωριστές συνομιλίες των Βρυξελλών με το Πεκίνο εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Τη «μπλόκο» από την πλευρά της Αθήνας επιβεβαίωσε και Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters, ενώ διπλωμάτης της Ε.Ε. εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση της Ελλάδας, τη στιγμή που -όπως συμπλήρωσε- την περασμένη εβδομάδα συμφωνήθηκε η εκταμίευση κεφαλαίων προς την Αθήνα, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος.

Το Reuters επεσήμανε στο δημοσίευμά του ότι η κινεζική Cosco αγόρασε πέρυσι το 51% του λιμανιού του Πειραιά, ενώ υπενθύμισε ότι αντίστοιχα «μπλόκα» σε δηλώσεις της Ε.Ε. για την Κίνα έχει βάλει κατ’ επανάληψη και η Ουγγαρία, όπου επίσης έχουν γίνει αρκετές κινεζικές επενδύσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ