Πολιτική
Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 13:57

Ελλάδα - Ισραήλ: Στόχος ο τριπλασιασμός του διμερούς εμπορίου

Στον υπερτριπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Ισραήλ, ώστε να φτάσουν τα επόμενα χρόνια στο 1 δισ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ σήμερα, στοχεύουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ισραηλινού ομόλογού του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στον υπερτριπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Ισραήλ, ώστε να φτάσουν τα επόμενα χρόνια στο 1 δισ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ σήμερα, στοχεύουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ισραηλινού ομόλογού του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τονίστηκε κατά τη σύγκληση του 3ου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, έμφαση θα δοθεί στους τομείς των φαρμάκων, των αγροδιατροφικών προϊόντων και των ειδών υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού.

Παράλληλα, ως στόχος τίθεται η αύξηση των ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα, στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, των λιπασμάτων και του τουρισμού, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη του real estate, καθώς ήδη πολλοί Ισραηλινοί αγοράζουν κατοικίες στην Ελλάδα, αξιοποιώντας και το καθεστώς χορήγησης προσωρινής άδειας παραμονής στην ελληνική επικράτεια.

Ο κ. Νετανιάχου κάλεσε μάλιστα την Ελλάδα να συνεργαστεί με τη χώρα του, η οποία έχει ενισχυμένη κουλτούρα ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων (startups).

«Όχι απλά βιώσιμος, αλλά πιθανώς μη επαρκής» ο Εast Med

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό East Med, ο οποίος -εφόσον τελικά προχωρήσει- θα μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας (σσ: με προβλεπόμενη δυναμικότητα, υπό προϋποθέσεις έως και 16 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως), η ισραηλινή πλευρά εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο -για το οποίο οι μελέτες βιωσιμότητας έχουν ολοκληρωθεί- είναι όχι απλά βιώσιμο, αλλά υπάρχουν και ερωτήματα ως προς το αν ο αγωγός θα είναι επαρκής για να εξυπηρετήσει το κοίτασμα αερίου (σσ: ή θα χρειαστούν πρόσθετες υποδομές).

Για το έργο υπάρχει, όπως επιβεβαιώθηκε, ενδιαφέρον και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και οπτική ίνα στον Interconnector ή τον East Μed με πρόσθετο κόστος 10%

Σχετικά με τον ΕuroAsia Interconnector, το καλώδιο προϋπολογισμού 3 δισ. ευρώ, που θα διασυνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η ελληνική πλευρά επανέλαβε την πρότασή της να δεχτεί το καλώδιο και οπτική ίνα, με επιπλέον κόστος 10%, ώστε να διασφαλιστούν οφέλη και στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών. Μάλιστα, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο η οπτική ίνα να ενσωματωθεί ακόμη και στον East Med.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι έχει εξασφαλιστεί για το έργο χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ από την Ε.Ε., ενώ έχουν γίνει και όλες οι μελέτες βιωσιμότητας. Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «το έργο βρίσκεται σε αρκετά ώριμο στάδιο και πλέον πρέπει να προχωρήσουμε στη φάση της συγκρότησης consortium επενδυτών και εφαρμογής».

Συνεργασίες στην ψηφιακή πολιτική

Στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής, συζητήθηκε η ανάπτυξη διμερών συνεργασιών στον τομέα της αξιοποίησης -προς όφελος και της ιδιωτικής οικονομίας- των δημόσιων και ανοιχτών δεδομένων, του «Ιντερνέτ των Πραγμάτων» και των δικτύων πέμπτης γενιά για την κινητή τηλεφωνία, καθώς και η δημιουργία δικτύων οπτικών ινών, η προώθηση συνεργασιών μεταξύ πόλεων και δήμων στις εφαρμογές smart cities κι η ανταλλαγή μεταδιδακτορικών και μεταπτυχιακών φοιτητών.

Παράλληλα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για αδερφοποιήσεις μεταξύ ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων των δύο χωρών, καθώς και για την ενεργοποίηση προγράμματος καθοδήγησης -mentoring- Eλλήνων, που θα εργάζονται εντός ισραηλινών επιχειρήσεων και αφότου εκπαιδευτούν πάνω στην ισραηλινή τεχνογνωσία, θα επιστρέφουν στην Ελλάδα, προκειμένου να ιδρύσουν στην πατρίδα τους τις δικές τους εταιρείες.

Μονάδες αφαλάτωσης και συνεργασία για κατάργησης της πλαστικής σακούλας

Στις συζητήσεις έπεσαν επίσης στο τραπέζι τα θέματα περιβάλλοντος, με το κέντρο βάρους να τοποθετείται στις μικρές μεταφερόμενες μονάδες αφαλάτωσης (σ.σ. το Ισραήλ έχει εκτεταμένη τεχνογνωσία σε αυτή την τεχνολογία, εξαιρετικής σημασίας για τα ελληνικά νησιά), ενώ από την ελληνική πλευρά προτάθηκε μεταξύ άλλων η ανάπτυξη κοινού έργου Ελλάδας-Ισραήλ για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας. Συζητήθηκαν τέλος ζητήματα συνεργασίας μεταξύ της Διασποράς των δύο χωρών, αλλά και ανάπτυξης κοινών πρότζεκτ πολιτισμού και ιστορικής κληρονομιάς.

Πηγή: ΑΜΠΕ