Πολιτική
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2006 14:01

ΕΦΕΤ: Κατάσχεση μεταποιημένων αλιευμάτων

Στην κατάσχεση μεταποιημένων αλιευμάτων προέβη ο ΕΦΕΤ, μετά από έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο της Περιφερειακής Δ/νσης Αττικής του Φορέα στην επιχείρηση MARE NOSTRUM S.A. και συγκεκριμένα στο υποκατάστημα (συσκευαστήριο νωπών αλιευμάτων και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας) που βρίσκεται στη Θέση ΚΟΥΤΑΛΑΣ /ΝΤΕΛΕΖΑ, στον Ασπρόπυργο Δυτικής Αττικής.

Όπως διαπιστώθηκε γινόταν παραγωγή φιλέτων τσιπούρας χωρίς η εγκατάσταση να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι στην εγκατάσταση παράγονταν φιλέτα τσιπούρας, χειρωνακτικά αλλά και με μηχανικά μέσα, με τη διαδικασία του καθαρισμού, αποκεφαλισμού και εκσπλαχισμού. Στα παραστατικά που επιδείχθηκαν, τα φιλέτα αυτά φαίνονταν να έχουν παραληφθεί έτοιμα από άλλη, εγκεκριμένη εγκατάσταση. Η παρασκευή των φιλέτων γινόταν με την συμμέτοχη κυρίως αλλοδαπών εργαζομένων, ενώ σε σύνολο 15 εργαζομένων -πολλοί από τους οποίους, όπως σημειώνεται, τράπηκαν σε φυγή- επιδείχθηκαν μόνο τέσσερα βιβλιάρια υγείας.

Στο ψυγείο ετοίμων προϊόντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ως μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, συνολικά 144 kg νωπών φιλέτων τσιπούρας, που είχαν ήδη παραχθεί και συσκευασθεί σε κιβώτια από διογκωμένη πολυστερίνη (Φελιζόλ). Τα κιβώτια ήταν βάρους περίπου 6 kg έκαστο και δεν έφεραν καμία επισήμανση καταλληλότητας.

Η κατάσχεση έγινε οριστική και αμετάκλητη με σχετική έκθεση/ πρακτικό της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε επίσης μια σειρά υγειονομικών και άλλων παραβάσεων σχετικών με την ασφάλεια των τροφίμων, τη διαχείριση των ζωικών αποβλήτων και τη χρήση του νερού. Για τις παραβάσεις αυτές θα επιβληθούν οι κατά το νόμο διοικητικές κυρώσεις και θα αποσταλούν στον αρμόδιο εισαγγελέα. Παράλληλα, θα διεξαχθεί επανέλεγχος και θα ενημερωθούν και άλλες αρχές για τυχόν δικές τους ενέργειες.