Πολιτιστικά
Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017 09:05

Θερινό Ηλιοστάσιο: Εκδηλώσεις Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Σε δύο δωρεάν προβολές της ψηφιακής παράστασης «ROSETTA», προσκαλεί το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο το κοινό, την Τρίτη 20 Ιουνίου, μία ημέρα δηλαδή πριν από το Θερινό Ηλιοστάσιο.

Σε δύο δωρεάν προβολές της ψηφιακής παράστασης «ROSETTA», προσκαλεί το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο το κοινό, την Τρίτη 20 Ιουνίου, μία ημέρα δηλαδή πριν από το Θερινό Ηλιοστάσιο.

Τις παραστάσεις θα προλογίζει ο κ. Άρης Μυλωνάς (Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης), ενώ μόλις νυχτώσει, τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης -καιρού επιτρέποντος- θα παρουσιάζουν στο κοινό τον Δία και τον Κρόνο και γενικά τον έναστρο νυχτερινό ουρανό της μικρότερης νύχτας του χρόνου.

Με την ευκαιρία αυτή, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, θα φιλοξενηθεί η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση Επιστήμης και Τεχνολογίας, που για έκτη συνεχή χρονιά διοργανώνουν οι Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), του δήμου Καλλιθέας, του δήμου Π. Φαλήρου, καθώς και οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες που εδρεύουν στην περιοχή, του Παντείου και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου (λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11) και οι διοργανωτές προτείνουν πολλές δράσεις, με ελεύθερη είσοδο.

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα ή/και χειλεανάγνωσης κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]. Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Πρόγραμμα

Ψηφιακή παράσταση θόλου «ROSETTA».

Η «ROSETTA» είναι πλανηταριακή παράσταση αφιερωμένη στην ομώνυμη σημαντική διαστημική αποστολή στην καρδιά του Κομήτη «67P Τσιριούμοφ-Γερασιμένκο».  Το κοινό καλείται να  γνωρίσει, μέσα από την παράσταση, τον Κλιμ Τσιριούμοφ  –τον άνθρωπο που  ανακάλυψε τον Κομήτη 67P– και να παρακολουθήσει εικόνες τόσο από την  δεκαετή αποστολή του διαστημοπλοίου ROSETTA όσο και από το σκάφος PHILAE που προσεδαφίστηκε στην επιφάνειά του. Οι θεατές θα δουν εντυπωσιακές εικόνες και  θα μιλήσουν για την ιστορία και την προέλευση του Ηλιακού Συστήματος και τη ζωή στη Γη.

Πριν από κάθε παράσταση  ο κ. Άρης Μυλωνάς (Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης) θα μιλήσει σχετικά με τα Ηλιοστάσια, τις Ισημερίες και τις εποχές του χρόνου. Ώρες προβολών 18:30 και 19:30.

Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, που θα διανέμονται από τις 18:00 της ίδιας ημέρας, από το ταμείο του Πλανηταρίου. Κάθε άτομο θα μπορεί να προμηθευτεί έως 2 δελτία εισόδου. Διατίθενται 240 δελτία εισόδου για κάθε παράσταση. Ηλικίες: Προτείνεται για παιδιά 9 ετών και άνω και για ενήλικες.

Παρατήρηση του Νυχτερινού Ουρανού με Τηλεσκόπια.

Τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης υποδέχονται το κοινό και - καιρού επιτρέποντος- παρουσιάζουν τον Δία και τον Κρόνο και γενικά τον έναστρο νυχτερινό ουρανό της μικρότερης νύκτας του χρόνου. Ώρες 21:00 έως 24:00. Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζεται κράτηση θέσης ή δελτίο εισόδου.

 

Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab

Εργαστήριο «Αυτόνομο Ρομποτικό Όχημα Αποφυγής Εμποδίων».

Η φύση είναι η πηγή έμπνευσης για το πεδίο της ρομποτικής και οι μηχανικοί προσπαθούν να την μιμηθούν, σε πολλές περιπτώσεις. Σε αυτήν την πρόκληση, οι μαθητές/τριες κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ένα τρίκυκλο ρομπότ, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να πλοηγείται στον χώρο αποφεύγοντας τα εμπόδια που εμφανίζονται στην πορεία του. Το ρομπότ μιμείται τον τρόπο που κάποια ζώα, όπως οι νυχτερίδες (ή τα δελφίνια κ.λπ.) «βλέπουν» σε φυσικό σκοτεινό περιβάλλον. Το ρομπότ βασίζεται στην ανοιχτή πλατφόρμα arduino και συμπεριλαμβάνει τους κατάλληλους αισθητήρες απόστασης (αισθητήρες υπερήχων), ώστε να «αντιλαμβάνεται» τα εμπόδια... Ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα που θα βγάλουν τα παιδιά είναι ότι το ρομπότ «βλέπει»... «ακούγοντας».

Ώρα: 18:00-20:30
Αριθμός συμμετεχόντων: μέχρι 20 άτομα
Ηλικίες: Μαθητές/τριες Γ΄ Γυμνασίου – Α΄ Λυκείου

Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να στείλουν αίτηση συμμετοχής μέσω email στο: [email protected] ή να επικοινωνήσουν στο  τηλέφωνο 210 9469694. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Βιβλιοθήκη

«Ο Πλανήτης Dewey»
Ψηφιακή εκπαιδευτική δραστηριότητα για παιδιά.

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη και το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, παρουσιάζει το ψηφιακό εκπαιδευτικό παιχνίδι με τίτλο: «Ο Πλανήτης  Dewey». Τα παιδιά μαθαίνουν με ευχάριστο τρόπο, πώς να αναζητούν, να αξιολογούν και να αξιοποιούν τις πληροφορίες που εντοπίζουν από την ποικιλία πληροφοριακών  πηγών, που τους προσφέρει μια βιβλιοθήκη.

Ώρα: 18:30-19:30
Ηλικίες: Μαθητές/τριες Γυμνασίου.
Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζεται κράτηση θέσης ή δελτίο εισόδου.

Γεωγραφικές πληροφορίες του Χάρτη του Kitchener για τη νήσο Κύπρο (έκδοσης 1885).

Η Ομάδα Εφαρμοσμένης Γεωγραφίας και Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Sylvia Ioannou Foundation παρουσιάζουν στο κοινό την ψηφιακή εκδοχή του ιστορικού χάρτη του λόρδου Kitchener για τη νήσο Κύπρο. Ο χάρτης αυτός, ο οποίος εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1885, αποτελεί την πρώτη λεπτομερή χαρτογράφηση της Κύπρου και περιέχει πληθώρα από ιδιαίτερες πληροφορίες γεωγραφικού, ιστορικού αλλά και πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Με αφορμή τον χάρτη αυτόν παρουσιάζονται οι βασικές αρχές της χαρτογραφίας και δίνονται στοιχεία για την εξέλιξή της, μέχρι και τη σημερινή ψηφιακή της μορφή.

Ώρα: 18:30-22:00
Ηλικίες: παιδιά 9 ετών και άνω και ενήλικες.
Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζεται κράτηση θέσης ή δελτίο εισόδου.

«Γοητευτικές ιστορίες ηλεκτρισμού».        

Παρουσίαση βιωματικού, διαδραστικού προγράμματος από το 4ο ΓΕ.Λ. Π. Φαλήρου.

Μαθητές και μαθήτριες του 4ου ΓΕ.Λ. Π. Φαλήρου, προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποίησαν κατά  τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με τη συμμετοχή της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου και τη συνεργασία του ευρωπαϊκού έργου STEMforyouth.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι μυστηρίου και πειραματισμού. Μία χρονομηχανή και ένας χάρτης θα οδηγήσουν τους συμμετέχοντες στον κόσμο του Ηλεκτρισμού. Περιπλανώμενοι στη Βιβλιοθήκη, θα αναζητήσουν μυστικά κρυμμένα σε βιβλία, πίνακες ζωγραφικής και πειραματικές διατάξεις.

Ξεναγοί και πειραματιστές θα είναι οι ίδιοι οι μαθητές/τριες.
Ώρα: 19:00 – 21:00
Ηλικίες: 13+ και ενήλικες.
Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζεται κράτηση θέσης ή δελτίο εισόδου.

«Κάποτε στην παλιά Ελλάδα»

 Διδακτική, μουσικοθεατρική, διαδραστική παράσταση

Η Βιβλιοθήκη του δήμου Π. Φαλήρου «φέρνει» στο Ίδρυμα Ευγενίδου την Εκπαιδευτική Θεατρική Ομάδα «ΕΝ ΟΔΩ» με μια παράσταση που συλλαμβάνεται, γράφεται και σκηνοθετείται από τον δρ. Περιβάλλοντος, Πανεπιστημιακό Καθηγητή και συγγραφέα Αντώνη Γάκη.

Τα Παλαιά παραδοσιακά επαγγέλματα όπως ο Εφημεριδοπώλης, ο Λατερνατζής, ο Ράφτης, ο Καφεπαντοπώλης κ.ά., αναγεννιούνται επί σκηνής με στόχο να προσφέρουν την ευκαιρία στους μικρούς ήρωες της ζωής μας να γνωρίσουν από κοντά τα επαγγέλματα εκείνα που αποτελούν το θεμέλιο του σύγχρονου κόσμου αλλά και να ξυπνήσουν τις αναμνήσεις όσων έχουν γίνει μάρτυρες εκείνης της εποχής. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από δρώμενα αναπαράστασης της Αγοράς του Κέντρου της παλιάς Αθήνας, με την συμμετοχή πάντα των παιδιών, που γίνονται πρωταγωνιστές σε μοναδικές θεατρικές δραστηριότητες…

Στο τέλος της θεατρικής παράστασης, ο συγγραφέας - σκηνοθέτης δρ. Αντώνης Γάκης θα προσφέρει δώρο στο κάθε παιδί το αντίστοιχο παιδικό διδακτικό παραμύθι της παράστασης, καθώς στόχος είναι η γνώση μέσω του θεάματος αλλά και η φιλαναγνωσία.

Ώρα: 20:00 – 21:00
Ηλικίες: Μικροί και Μεγάλοι
Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζεται κράτηση θέσης ή δελτίο εισόδου.

Έκθεση Έργων Τεχνολογίας μαθητών/τριών των Γυμνασίων του δήμου Καλλιθέας.
Ώρα: 18:00-22:00
Ηλικίες: Μικροί και μεγάλοι.
Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζεται κράτηση θέσης ή δελτίο εισόδου.

naftemporiki.gr