Πολιτική
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2006 16:43

Παυλόπουλος: «Δεν αντιδικώ με την ΚΕΔΚΕ»

«Δεν θα βγάλω προεδρικό διάταγμα αν δεν ακούσω πρώτα αν η ΚΕΔΚΕ συμφωνεί ή διαφωνεί, για ένα δημοκρατικότερο τρόπο εκλογής εκπροσώπων από τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια στις τοπικές ενώσεις των νομών (ΤΕΔΚ)».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του να τροποποιήσει το Προεδρικό Διάταγμα που διέπει τη διαδικασία ανάδειξης των οργάνων της ΚΕΔΚΕ http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/12/13/1277986.htm .

«Σε τίποτα δεν αλλάζει τον εκλογικό χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρότεινα το προεδρικό διάταγμα ώστε στις γενικές συνελεύσεις της ΤΕΔΚ να μετέχουν περισσότεροι εκπρόσωποι από πλευράς δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων. Είναι μια πρόταση για πιο δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις, είπε ναι και περίμενα να το πεί και τώρα. Δεν αντιδίκησα ποτέ με την ΚΕΔΚΕ, αλλά δεν είναι νοητό να είναι αυξημένα τα μέλη των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων και να μην αυξάνεται η εκπροσώπηση τους».

«Δεν είμαι εγώ που κάνω υπολογισμό ψήφων. ¶λλοι είναι που τα έκαναν. Περιμένω επί της ουσίας την γνώμη της ΚΕΔΚΕ και δεν θα βγάλω το προεδρικό διάταγμα αν δεν ακούσω πρώτα την άποψη της, για το που διαφωνεί και αν θέλει ένα δημοκρατικότερο τρόπο εκλογής», κατέληξε ο κ Παυλόπουλος.

Από την πλευρά της η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε την εκτακτη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της, τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2006 στις 10 π.μ., με μοναδικό θέμα συζήτησης το σχέδιο προεδρικού διατάγματος του υπουργού Εσωτερικών.

«Η ενέργεια του υπουργού Εσωτερικών να αλλάξει συγκεκριμένες διατάξεις του ΠΔ που αφορούν την εκλογή των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης είκοσι μόλις μέρες πριν την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή των εκλεκτόρων από τα δημοτικά συμβούλια, αποτελεί ωμή παρέμβαση στο αυτοδιάθετο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είναι μια ακραία αντιδημοκρατική πράξη, σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος.

Όσον αφορά το νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ο υπουργός Εσωτερικών υπεραμύνθηκε της διάταξης για τους γενικούς διευθυντές, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης (έκανε λόγο για «γαλάζια κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης»). Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι «οι επιλογές βασίζονται σε αντικειμενικά στοιχεία και κυρίως στην αξιολόγηση του υπαλλήλου» και πρόσθεσε ότι «στόχος της συνέντευξης είναι η διαμόρφωση γνώμης για την προσωπικότητα, την ικανότητα και την καταλληλότητα του».

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι καταψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο γιατί, όπως τόνισαν, δεν εισάγει καμία καινοτομία, ούτε εκσυγχρονίζει τη δημόσια διοίκηση, αντίθετα προσπαθεί να την ελέγξει και να την κομματικοποιήσει.