Για κάποιους, η διήμερη διάσκεψη στην Τεχεράνη για το υπαρκτό ή όχι του Ολοκαυτώματος είναι μια γιορτή. Οπως για τον Αμερικανό Ντέιβιντ Ντιουκ, ο οποίος ήταν μέλος της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν: «Πιστεύω πως είναι ένα σκάνδαλο ότι δεν υπάρχει μια ελεύθερη συζήτηση στην Ευρώπη για το θέμα και για το λόγο αυτό ρίχνονται άνθρωποι στη φυλακή. Νομίζω πως το Ολοκαύτωμα χρησιμοποιείται πολιτικά», λέει. Στην Τεχεράνη, κατά τη γνώμη του, μπορεί κανείς να πει αυτό που είναι απαγορευμένο στη Γερμανία. Οτι, για παράδειγμα, το Ολοκαύτωμα δεν είχε την έκταση που νομίζουμε.
Για να υποστηρίξει την άποψη αυτή, η ιρανική κυβέρνηση κάλεσε 67 επιστήμονες από 30 χώρες. Τις εργασίες της διήμερης διάσκεψης κήρυξε ο Ιρανός υπουργός εξωτερικών Μανουχέρ Μοτάκι, ο οποίος δήλωσε ότι η Δύση θέλει να παίζει στην ερμηνεία της Ιστορίας έναν κυρίαρχο ρόλο, όπως άλλωστε κάνει και στην πολιτική. Για το λόγο αυτό η διεθνής κοινότητα καλείται, σύμφωνα με τον Ιρανό Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ, να απαντήσει σε δυο ερωτήματα: Πρώτον, εάν το Ολοκαύτωμα έγινε πράγματι και δεύτερον, γιατί οι επιστήμονες δεν μπορούν να θέτουν ερωτήματα που αφορούν αυτό το θέμα.
Ανάμεσα στους συνέδρους βρίσκεται και ο ορθόδοξος ραβίνος Ντέιβιντ Φέλντμαν, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ειρηνικής διάλυσης του κράτους του Ισραήλ, ενώ μέλη της οικογένειας του έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος: «Πιστεύω πως αυτό που δήλωσε ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ πριν από μερικούς μήνες, ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα πρέπει να πληρώσουν για όσα υπέφεραν οι Εβραίοι είναι απολύτως σωστό», ισχυρίζεται.
Για τους Ιρανούς πολίτες, η διάσκεψη είναι μάλλον αδιάφορη. Η συμπάθεια τους για τους Παλαιστίνιους είναι δεδομένη. Ο αντισημιτισμός τους, όμως, όχι.
DEUTSCHE WELLE