Πολιτική
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2006 19:14

Αντιπαράθεση Παυλόπουλου - Βενιζέλου για την πρόσληψη 2.035 ατόμων στη ΔΕΗ

Αντιπαράθεση Παυλόπουλου - Βενιζέλου για τον τρόπο πρόσληψης 2.035 ατόμων στη ΔΕΗ .

Την προκήρυξη για τις εν λόγω προσλήψεις ενέκρινε η μικρή ολομέλεια του ΑΣΕΠ, με ψήφους 5 υπέρ έναντι 2 κατά, προκαλώντας την εντονη αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και μελών του ΑΣΕΠ.

Πιο έντονη είναι η αντίδραση για το θέμα (και τη βαρύτητα) της συνέντευξης, η διενέργεια της οποίας θα ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τη ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με το νόμο Παυλόπουλου (με τον οποίο καθιερώθηκε η συνέντευξη) θα έπρεπε να διενεργείται από επιτροπή αποτελούμενη από δύο μέλη του ΑΣΕΠ και ένα της ΔΕΗ. Βάσει όμως της προκήρυξης, τα μέλη της επιτροπής ορίζονται αποκλειστικά από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ.

«Όλα όσα έχουμε καταγγείλει σε σχέση με την περιβόητη διαδικασία των συνεντεύξεων, που έτσι όπως μεθοδεύεται έχει κριθεί ήδη αντισυνταγματική από το ΣτΕ, φτάνουν στο αποκορύφωμά τους με αυτό που επιχειρείται να γίνει στη ΔΕΗ, προκειμένου δεκάδες χιλιάδες υποψηφίων να καταστούν όμηροι αδιαφανών και πελατειακών διαδικασιών», παρατήρησε νωρίτερα ο υπεύθυνος Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, υπονομεύεται και ταπεινώνεται θεσμικά το ΑΣΕΠ με τη βοήθεια δυστυχώς κάποιων μελών του. Παράλληλα κάλεσε τον πρόεδρο και την Ολομέλεια του ΑΣΕΠ «να διαφυλάξουν το κύρος του θεσμού και την κυβέρνηση να σεβαστεί επιτέλους τους νέους και τις νέες που ψάχνουν για μία θέση απασχόλησης με αξιοκρατικό και διαφανή τρόπο».

Τέλος, ζήτησε να σταματήσει τώρα η διαδικασία εφόσον ούτως ή άλλως -όπως είπε- δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ.

Aπάντηση Παυλόπουλου

«Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαιώνει τη διαχρονική τακτική του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία τους θεσμούς τους σεβόμαστε όταν μας βολεύουν, ενώ, σε διαφορετική περίπτωση, τους κακοποιούμε πάνω στην προκρούστεια κλίνη των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας στις σημερινές επικρίσεις του κ. Βενιζέλου για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο διαγωνισμός προσλήψεων στη ΔΕΗ.

Όπως είπε ο υπουργός, «στην προκειμένη περίπτωση το ΑΣΕΠ, κατά το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία, αποφάσισε για ένα διαγωνισμό προσλήψεων στη ΔΕΗ. Η απόφασή του είναι σεβαστή. Ως υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ασκώ τα καθήκοντά μου με γνώμονα την ενίσχυση του ΑΣΕΠ και τη διευκόλυνση του έργου του και σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να κάνω κριτική στις αποφάσεις του».

Κάλεσε δε τον κ. Βενιζέλο, «που φαίνεται ότι έχει διαφορετική άποψη, να ξανασκεφτεί, σεβόμενος το ΑΣΕΠ, ιδίως τώρα που ο θεσμός και οι αρμοδιότητές του είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες και ας αναλογιστεί πόσο κακό έκαναν στον θεσμό αυτό φωνές του παρελθόντος, από υπουργούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που έφτασαν να ζητούν ως και την κατάργησή του».