«Μεσοβέζικη λύση» για το χρέος στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup προέβλεψε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντας «αποτυχημένη» τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης.
«Μεσοβέζικη λύση» για το χρέος στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup προέβλεψε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντας «αποτυχημένη» τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης.
«Περιμένουμε μία μεσοβέζικη λύση, με την οποία κυβέρνηση και δανειστές θα κλωτσάνε απλώς το τενεκεδάκι παρακάτω» ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».
Σημείωσε ακόμη πως «ενώ το χρέος για την κυβέρνηση είχε γίνει ιερό δισκοπότηρο και ο Πρωθυπουργός θεωρούσε ότι τα νέα ήταν πολύ καλά, αποδεικνύεται πως οι εξελίξεις δεν είναι θετικές». Αντιθέτως, πρόσθεσε, «υπάρχει δυστοκία, η οποία θα αποτυπώνεται και στην όποια συμφωνία επέλθει στο τέλος».
«Διπλό λάθος»
Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την άποψη ότι «υπήρξε μια αποτυχία στη διαπραγμάτευση, διότι η κυβέρνηση ακολούθησε μία εσφαλμένη τακτική, άφησε το πράγμα να τραβήξει σε μάκρος κι αυτό επιβάρυνε την ίδια την πραγματική οικονομία ακόμη περισσότερο, αλλά οδήγησε και τα πράγματα να φτάσουν μέχρι την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία και έτσι η άλλη πλευρά δεν έχει περιθώρια μεγάλης ευελιξίας». «Καταλογίζω στην κυβέρνηση ένα διπλό λάθος, τόσο σε σχέση με την ίδια την οικονομική πολιτική, όσο και σε σχέση με την αποτυχημένη διαπραγμάτευση που έχει κάνει» πρόσθεσε.
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Σε ό,τι αφορά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο αντιπρόεδρος του κόμματος διευκρίνισε: «Όταν η ΝΔ ήταν στην κυβέρνηση την περίοδο 2012-2014, το ΔΝΤ έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Στη συνέχεια με τον κ. Βαρουφάκη υπουργό υπήρξαν τα γνωστά γεγονότα του 2015 και στην έκθεση που έβγαλε πλέον το 2015 το ΔΝΤ έπαψε να θεωρεί το χρέος βιώσιμο. Τώρα ο κ. Τσακαλώτος παρακαλεί το ΔΝΤ με βάση την όποια συμφωνία θα υπάρξει στο Eurogroup να θεωρήσει και πάλι το χρέος βιώσιμο. Ενώ δηλαδή η Ν.Δ. επικαλείτο μία έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ, που ήταν χρήσιμη για να μπορέσει το 2014 η χώρα μας να βγει δοκιμαστικά στις αγορές, στη συνέχεια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτή η δήλωση δεν υπάρχει πια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορούσε τη Ν.Δ. γι’ αυτή την έκθεση βιωσιμότητας, τώρα παρακαλεί να έχει το ίδιο πιστοποιητικό. Αυτό για το οποίο κατηγορούσε εμάς, τώρα το διεκδικεί για τον εαυτό της».
Μέτρα και χρέος
Κληθείς να σχολιάσει τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα, που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή, αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι δεν τις λαμβάνει σοβαρά υπ΄οψιν. Όπως είπε, «δεν είναι μόνο ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάποια πολιτική, που να μας πείθει ότι είναι και η πιο φιλαλήθης κυβέρνηση, είναι και ότι τα μέτρα αφορούν στην περίοδο 2019-20. Επομένως, πρόσθεσε, «αφορούν μία περίοδο δύο χρόνια μετά από τώρα και μέχρι τότε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, κάποιες εξελίξεις θα υπάρξουν για το χρέος, ανεξάρτητα από την όποια απόφαση ή συμφωνία θα έχουμε αυτή την εβδομάδα, που έτσι κι αλλιώς μεταθέτει τις βασικές αποφάσεις για παραπέρα και για τις επόμενες κυβερνήσεις».
«Θέλουμε πολιτική αλλαγή»
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Ν.Δ. για εκλογές και τις απόψεις που έχουν διατυπώσει κατά καιρούς στελέχη του κόμματος, όπως ο Ν. Κακλαμάνης, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι «είναι άλλο πότε εκτιμά ο καθένας ότι θα γίνουν εκλογές και άλλο αν η ΝΔ απαιτεί ή όχι πολιτική αλλαγή». «Θέλουμε πολιτική αλλαγή, όχι γιατί περιμένουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε εύκολη κατάσταση την επόμενη μέρα, αλλά γιατί θεωρούμε ότι όσο καθυστερεί αυτή η πολιτική αλλαγή, δυσκολεύουν τα πράγματα και για την επόμενη κυβέρνηση της χώρας αλλά και για τους Έλληνες πολίτες αυξάνεται ο λογαριασμός» επισήμανε.