Δύο νέες παράνομες ναυλώσεις επαγγελματικών σκαφών με ξένη σημαία απέτρεψε το Λιμενικό Σώμα, στο πλαίσιο της καθημερινής και εντατικής προσπάθειας που καταβάλει το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την πάταξη των παράνομων ναυλώσεων σκαφών αναψυχής.
Δύο νέες παράνομες ναυλώσεις επαγγελματικών σκαφών με ξένη σημαία απέτρεψε το Λιμενικό Σώμα, στο πλαίσιο της καθημερινής και εντατικής προσπάθειας που καταβάλει το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την πάταξη των παράνομων ναυλώσεων σκαφών αναψυχής.
Οι νέες παράνομες ναυλώσεις διαπιστώθηκαν στη Ζέα και στη Μύκονο, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται, καθώς ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έχει δηλώσει ότι το υπουργείο είναι αποφασισμένο να εξαλείψει από τις ελληνικές θάλασσες αυτό το φαινόμενο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:
Στη Ζέα το βράδυ της Πέμπτης 08/06, κατά τη διενέργεια ελέγχου από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ζέας, διαπιστώθηκε, η εκτέλεση σύμβασης ναύλωσης του commercial yacht «BINA», σημαίας Isle of Man (Νήσος του Μαν), από την οποία προέκυπτε ότι ο τόπος επιβίβασης και τελικής αποβίβασης των επιβατών, βρισκόταν στην ελληνική επικράτεια, χωρίς όμως το πλοίο να διαθέτει την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.
Το «BINA» είχε εκναυλωθεί έναντι 196.000 ευρώ από δέκα αλλοδαπούς υπηκόους, για το χρονικό διάστημα από 05/06/17 έως 17/06/17. Δύο από τους ναυλωτές επιβιβάστηκαν στην Κέρκυρα και οι υπόλοιποι οκτώ στην Κόρινθο. Ο ναύλος προέβλεπε ενδιάμεσες προσεγγίσεις τα λιμάνια της Ζέας και της Ύδρας, με τελικό προορισμό αποβίβασης όλων των επιβατών, τη Μύκονο.
Το Ε΄ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά επέβαλε τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας και του υπεύθυνου ναυτικού πράκτορα, ενώ υποβλήθηκε και μήνυση στον πλοίαρχο του εν λόγω σκάφους για παράβαση του άρθρου 414 του Π.Κ.
Επίσης στη Μύκονο ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε, το μεσημέρι της Πέμπης από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Μυκόνου, στο Θ/Γ-Α/Ψ «DULCINEA» σημαίας Μάλτας, το οποίο είχε αγκυροβολήσει στον όρμο «Όρνος» Μυκόνου, διαπιστώθηκε η εκτέλεση σύμβασης ναύλωσης, ενώ το πλοίο δεν είχε την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.
Η Θαλαμηγός είχε πλήρωμα τέσσερις αλλοδαπούς και είχε ναυλωθεί από οκτώ αλλοδαπούς, έναντι του χρηματικού ποσού των 14.103 ευρώ για το χρονικό διάστημα από 04/06/17 έως 09/06/17.
Από το Λιμεναρχείο Μυκόνου κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ενώ επίσης υποβλήθηκε μήνυση στον πλοίαρχο του εν λόγω σκάφους για παράβαση του άρθρου 414 του Π.Κ.
Τα δύο περιστατικά σε Μύκονο και Ζέα, αποτελούν νέα διπλή επιτυχία του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο οποίος συνδράμει αποτελεσματικά τη Διεύθυνση Θαλάσσιου Τουρισμού και τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Υ.Ν.Α.Ν.Π, στην πάταξη των παράνομων ναυλώσεων σκαφών αναψυχής.