Περιβάλλον
Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 09:25

Συνεργασία Ινδίας - Γαλλίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Νάρεντρα Μόντι δεσμεύτηκαν ότι οι χώρες τους θα συνεργαστούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, λίγες μόλις ημέρες μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Νάρεντρα Μόντι δεσμεύτηκαν ότι οι χώρες τους θα συνεργαστούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, λίγες μόλις ημέρες μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία του Παρισιού.

«Η προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη είναι ένα αντικείμενο πίστης», δήλωσε ο Μόντι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μακρόν στο Παρίσι, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι δύο ηγέτες, που συναντήθηκαν για πρώτη φορά, δεν ανακοίνωσαν συμβάσεις ή νέες πρωτοβουλίες.

«Είμαστε και οι δύο πεπεισμένοι ότι οι χώρες μας πρέπει να κάνουν πολλά για την οικολογική και περιβαλλοντική μετάβαση και την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα ξεπεράσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τη συμφωνία του Παρισιού.

Ο Μακρόν θα επισκεφθεί την Ινδία πριν από το τέλος της χρονιάς για την πρώτη σύνοδο κορυφής της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας, μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησαν από κοινού το Νέο Δελχί και το Παρίσι κατά τις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, η συμμαχία θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα μέτρα υπέρ της ηλιακής ενέργειας και θα δεσμεύσει τις εταιρείες και των δύο κρατών.

Το Reuters αναφέρει ότι η συμμαχία επιδιώκει να κινητοποιήσει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2030 και να συγκεντρώσει περισσότερες από 100 χώρες με πλούσια ηλιακή ενέργεια ώστε να την προσφέρει επίσης σε μερικές από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.

Οι δύο ηγέτες δήλωσαν επίσης ότι συζήτησαν τον τρόπο καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ότι θα εργαστούν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες πριν από το τέλος του έτους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο.

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν γίνει πιο στενοί τα τελευταία χρόνια κυρίως στον τομέα της άμυνας, με το Νέο Δελχί να παραγγέλνει 36 πολεμικά αεροσκάφη Rafale, ενώ συνεργάζονται και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.