Το Μαρόκο θα μπορεί να βασίζεται πλήρως στην ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2050, σύμφωνα με νέα έκθεση του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.
Το Μαρόκο θα μπορεί να βασίζεται πλήρως στην ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2050, σύμφωνα με νέα έκθεση του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.
Ειδικότερα, η χώρα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα έργα ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, ένα από τα οποία θα είναι σε θέση να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους. Η αιολική ενέργεια, τόσο στην ξηρά όσο και σε υπεράκτια πάρκα, αναμένεται να αποτελέσει το 29,7% του συνολικού ενεργειακού μεριδίου του Μαρόκου, με την ηλιακή να ενέργεια αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της ενεργειακής παραγωγής της χώρας.
Το Μαρόκο φιλοξενεί ήδη το μεγαλύτερο υπεράκτιο πάρκο αιολικής ενέργειας στην Αφρική και έχει αντισταθμίσει ένα τεράστιο όγκο εκπομπών κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Το αιολικό πάρκο Ταρφάγια αποτελείται από 131 ανεμογεννήτριες, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το περιβάλλον της χώρας. Επί του παρόντος, το σύστημα αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 15% του στόχου αιολικής ενέργειας που έχει καθορίσει η κυβέρνηση.
Το 2015, το αιολικό πάρκο Ταρφάγια ξεκίνησε λειτουργία και άρχισε να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το Μαρόκο παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Πριν από το αιολικό πάρκο, η χώρα λάμβανε το 97% της ηλεκτρικής ισχύος της από ορυκτά καύσιμα. Τώρα, το Μαρόκο προτίθεται να επικεντρωθεί περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου να καταστεί περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον και να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως η αιολική ενέργεια αποτελεί σημαντική προτεραιότητα.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Επενδυτικής Ανάπτυξης του Μαρόκο, η χώρα μπορεί να κατασκευάσει νέα έργα περίπου 25.000 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας, γεγονός που θα βοηθήσει στην ικανοποίηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια. Η αιολική ενέργεια θα βοηθήσει επίσης στην ενίσχυση της συνολικής δυναμικότητας ανανεώσιμης ενέργειας της χώρας. Το Μαρόκο προτίθεται να παράγει το 52% της ηλεκτρικής του ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030 και η ανάπτυξη νέων έργων αιολικής ενέργειας μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει αυτόν τον στόχο.