Κυβερνήτες αμερικανικών Πολιτειών και δήμαρχοι πόλεων έσπευσαν να αναλάβουν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την αποχώρηση της χώρας από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Κυβερνήτες αμερικανικών Πολιτειών και δήμαρχοι πόλεων έσπευσαν να αναλάβουν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την αποχώρηση της χώρας από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μπορούν από κοινού να δείξουν στη διεθνή κοινότητα ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κυβερνήτες και αναλυτές επικαλέστηκαν πολλές κινήσεις που έχουν ήδη αναληφθεί, περιλαμβανομένων των προσπαθειών της Καλιφόρνιας να λαμβάνει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της πρόθεσης των Πολιτειών στις βορειοανατολικές ΗΠΑ να μειώσουν το ανώτατο επιτρεπτό όριο εκπομπών αερίων.
«Υπάρχει δρόμος εδώ, με την υπόλοιπη Αμερική, η οποία αντιδρά σε μια ειλικρινά παράλογη απόφαση του προέδρου Τραμπ, να κάνει τα απαραίτητα βήματα», δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν.
Και άλλες Πολιτείες προτίθενται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Καλιφόρνιας σε ό,τι αφορά τις πολύ χαμηλές εκπομπές ρυπογόνων αερίων, την επιβολή μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης άνθρακα και την επέκταση των απαιτήσεων για οχήματα με μηδενικές εκπομπές αερίων, εκτιμούν κυβερνήτες και αναλυτές.
Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον, στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, Τζέι Ίνσλι, ο Μπράουν και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κιούμο ανακοίνωσαν την Πέμπτη τη δημιουργία «κλιματικής συμμαχίας» για τις Πολιτείες που παραμένουν δεσμευμένες στους στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού.
«Ο άνθρακας δε γυρίζει πίσω»
Ο Ντ. Τραμπ δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι εξαιτίας των απαιτήσεων της Συμφωνίας του Παρισιού απειλούνται εκατομμύρια θέσεις εργασίας και η παραγωγικότητα των ΗΠΑ. Επεσήμανε εξάλλου ότι θα αρχίσει μια διαδικασία, η οποία ενδέχεται να διαρκέσει ως και τέσσερα χρόνια, για την απόσυρση της χώρας από τη Συμφωνία.
Οι επικριτές του Αμερικανού προέδρου απαντούν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες δημιουργούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερες από αυτές που ήδη υπάρχουν στη βιομηχανία του άνθρακα.
«Η απόφαση δεν θα φέρει πίσω στις ΗΠΑ θέσεις εργασίας στον άνθρακα. Το τρένο έχει φύγει από τον σταθμό», σχολίασε ο πρόεδρος της Γερουσίας της Καλιφόρνια Κέβιν Ντι Λίον.
Ο κ. Ντι Λίον έχει προτείνει νομοσχέδιο βάσει του οποίου η Καλιφόρνια θα λαμβάνει το 100% της ηλεκτροδότησης της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2045, το οποίο πέρασε από τη γερουσία της Πολιτείας την Τετάρτη.
Στην Κίνα ο κυβερνήτης
Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης Μπράουν μεταβαίνει στην Κίνα για να συμμετάσχει σε διάσκεψη Πολιτειών και άλλων «υποεθνικών» παραγόντων, που δεσμεύονται εθελοντικά να μειώσουν την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η ομάδα ονομάστηκε ο συνασπισμός «Under2» και πήρε το όνομά της από την προσπάθεια να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου.
Τα τελευταία δύο χρόνια 170 μέλη που εκπροσωπούν περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας έχουν ενταχθεί στον συνασπισμό, μεταξύ αυτών και 10 αμερικανικές Πολιτείες.