Απόψεις
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2017 14:00

Πολιτικά οχτάρια πριν από την κάλπη

Οι Βρετανοί ψηφίζουν την Πέμπτη. Παραδοσιακά Πέμπτη, κατάλοιπο της εκβιομηχάνισης, ώστε να αποφεύγεται η ψήφος έπειτα από μεθύσι, καθώς οι εργάτες πληρώνονταν την Παρασκευή, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη. 

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Οι Βρετανοί ψηφίζουν την Πέμπτη. Παραδοσιακά Πέμπτη, κατάλοιπο της εκβιομηχάνισης, ώστε να αποφεύγεται η ψήφος έπειτα από μεθύσι, καθώς οι εργάτες πληρώνονταν την Παρασκευή.

Οι Βρετανοί ψηφίζουν σε παμπ, πλυντήρια και χώρους λατρείας, εκλογικά κέντρα στα πιο απίθανα μέρη. Είναι τρελοί αυτοί οι Βρετανοί; 

Όχι, περισσότερο από τους πολιτικούς τους, που στήνουν κάλπες, περίσσια σίγουροι για τα αποτελέσματα και μετά έχουν μπερδέματα. Είναι νωπά του δημοψηφίσματος τα θρανία και του exit η πορεία. 

Η Τερέζα Μέι θεώρησε ότι είναι καλή ευκαιρία για να διαλύσει την αντιπολίτευση και να συγκεντρώσει στα χέρια της τη μέγιστη δυνατή εξουσία. Σε ένα πολιτικό σύστημα που είναι ήδη αρκετά συγκεντρωτικό. Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι θέλει να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τους όρους της εξόδου της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Όλα και όλες οι δημοσκοπήσεις προμήνυαν περίπατο των Τόρις στο Ουεστμίνστερ. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, έγραφε η πλειονότητα των ξένων αναλυτών, η Αγία Τερέζα, όπως αποκαλούν κάποιοι τη μοναδική κόρη ενός πάστορα της αγγλικανικής εκκλησίας, θα κυβερνά για πολύ καιρό ακόμη τη χώρα.

Τι πάει στραβά στην τελική ευθεία και ψαλιδίζει της Μέι τη δημοσκοπική αυτοδυναμία; Πολλά πολιτικά οχτάρια, στροφές 180 μοιρών, κατά το δημοσιογραφικό κλισέ. «Η Μέι έχει αλλάξει γνώμη για τα πάντα, από το Brexit μέχρι ένα νομοσχέδιο για τα δικαιώματα... και την πυρηνική ενέργεια. Αναίρεσε ένα εκλογικό πρόγραμμα του 2015, αναίρεσε την αναίρεση, και τώρα προχώρησε στην άνευ προηγουμένου κίνηση να σκίσει σελίδες από το ίδιο το μανιφέστο της, ελάχιστες ημέρες μετά τη δημοσιοποίησή του. Προσφέρει ένα “ισχυρό και σταθερό” σύνθημα, μια αδύναμη και ασταθή πραγματικότητα και μια πλούσια “φλέβα” ειρωνείας». Οι FT είναι καυστικοί. Αλλά οι Βρετανοί παραμένουν φλεγματικοί. Οι εκλογές αυτές δεν θα είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit. 

Ίσως αποδείξουν, όμως, ότι σε μια εποχή εκπλήξεων δεν είναι όλα μυστηριώδη.