Πολιτική
Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2017 08:45

«Τελεσίγραφο» από Τσίπρα για καθαρή λύση στο χρέος

Καθαρή λύση που θα εγγυάται την έξοδο της χώρας στις αγορές και με βιώσιμους όρους θα κάνει αποδεκτή η Ελλάδα, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινοβραδινή ομιλία του στη Γ.Σ. του ΣΕΒ. Η ομιλία του ερμηνεύεται ως σκλήρυνση της στάσης της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με το χαμήλωμα των προσδοκιών και τη διεκδίκηση απλά μιας καλύτερης λύσης σε σύγκριση με εκείνη που προτάθηκε στο περασμένο Eurogroup, όπως προέκυπτε από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στις προηγούμενες μέρες.

Από την έντυπη έκδοση 

Καθαρή λύση που θα εγγυάται την έξοδο της χώρας στις αγορές και με βιώσιμους όρους θα κάνει αποδεκτή η Ελλάδα, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινοβραδινή ομιλία του στη Γ.Σ. του ΣΕΒ.

Η ομιλία του ερμηνεύεται ως σκλήρυνση της στάσης της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με το χαμήλωμα των προσδοκιών και τη διεκδίκηση απλά μιας καλύτερης λύσης σε σύγκριση με εκείνη που προτάθηκε στο περασμένο Eurogroup, όπως προέκυπτε από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στις προηγούμενες μέρες, αλλά και τη χθεσινή πρωινή ομιλία στη Φραγκφούρτη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ταυτόχρονα, η πλευρά των δανειστών στέλνει ποικίλα μηνύματα για την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία, που κινούνται από συστάσεις για ιδιοκτησία του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες θεωρούν πιο απαραίτητες από τη διευθέτηση του χρέους, έως και την υπενθύμιση πως τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2018.

Οι χθεσινές εξελίξεις περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το «κουβάρι» των διαπραγματεύσεων και είναι όλα πλέον ανοιχτά για το αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι στο επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αλλά και πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα σε περίπτωση νέας αναβολής των αποφάσεων.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «υπάρχει αναγνώριση από την πλειοψηφία των δανειστών ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι οι πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους». «Έχουν καθήκον ηθικό και νομικό να το κάνουν» πρόσθεσε με νόημα. Η Ελλάδα, ανέφερε, εκπλήρωσε το σύνολο των δεσμεύσεων.

Για πρώτη φορά προσέρχεται στη διαπραγμάτευση και ζητεί από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ζητεί να κλείσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της κρίσης για να βγει με αξιώσεις στις αγορές, τόνισε.

Καθαρή λύση για την Ελλάδα είναι η λύση που δεν θα επιτείνει την ανασφάλεια στους επενδυτές, που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον, υπογράμμισε. Αυτή τη στιγμή, έπειτα από επτά χρόνια κρίσης, Ελλάδα και Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα και την υποχρέωση να δώσουν «καθαρή λύση».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη να γίνουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές ώστε τον Σεπτέμβριο του 2018 να μη χρειάζονται δανεικά από τον επίσημο τομέα. «Εδώ δεν κρίνονται οι επόμενες ημέρες ή μήνες, μια εκλογική νίκη ή ήττα, εδώ κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, στοχοπροσηλωμένοι, αλλά και ενωμένοι» τόνισε.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup, ανέφερε πως «η λύση που μας προτάθηκε δεν έγινε δεκτή γιατί δεν εξασφάλισε τα παραπάνω κριτήρια. Αυτό το αναγνώρισαν κάποιες χώρες, αλλά και ο διεθνής Τύπος. Τώρα είναι ηθικό και νομικό καθήκον των δανειστών να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πρέπει να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δανειστών και οι Ευρωπαίοι, αλλά και η ΕΚΤ να καταλήξουν σε θετικές εκτιμήσεις για το χρέος». «Η Ελλάδα», τόνισε, «θα κάνει δεκτή μόνο μια λύση που θα εξασφαλίζει την έξοδο στις αγορές άμεσα και με βιώσιμους όρους».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι:

  • Υπάρχουν λύσεις για το χρέος χωρίς κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Μπορούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση για τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για να στηριχθεί η ανάπτυξη.
  • Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αλλά όλοι περιμένουν ένα μήνυμα βεβαιότητας ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα.
  • Η κυβέρνηση κατήρτισε ένα πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο, το λεγόμενο growth strategy, που θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί με το σύνολο των φορέων το προσεχές διάστημα.
  • Από την αρχή της διακυβέρνησης προσπαθήσαμε να έχουμε διαύλους επικοινωνίας με την επιχειρηματικότητα. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί.
  • Πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για την οικονομία και να μειώσουμε την ανεργία. Αυτή πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Η ανταγωνιστικότητα μέσω της μείωσης των μισθών λειτουργεί υπέρ του brain drain.