Κόσμος
Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2006 12:47

Σ. Αραβία: Ελεύθεροι 11 από τους πρώην κρατουμένους στο Γκουντάναμο

Ενδεκα κρατουμένους που μεταφέρθηκαν από τις φυλακές του Γκουαντάναμο, απελευθέρωσε η Σαουδική Αραβία μετά την ολοκλήρωση των ποινών φυλάκισής τους στη χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι κρατούμενοι ήταν μεταξύ των 28 Σουδαράβων που παρέδωσαν οι ΗΠΑ από τις φυλακές του Γκουντάναμο στην Κούβα.

«Οι λοιπές περιπτώσεις των κρατουμένων τελούν ακόμη υπό εξέταση, έως ότου εκδοθεί σχετικός νόμος», ανέφερε ο υπουργός, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο 16 Σουαδάραβες που κρατούντο στο Γκουαντάναμο παραδόθηκαν και η χώρα είπε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επιστροφή όλων των πολιτών της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο δεν έγινε αναφορά στον ακριβή αριθμό των κρατουμένων στην αμερικανική φυλακή.

Αρκετοί από τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο συνελήφθησαν στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο του πολέμου των ΗΠΑ κατά των Ταλιμπάν, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Αρκετοί κρατούνται για χρόνια και σχεδόν σε όλους δεν απαγγέλθησαν κατηγορίες.

Οι περισσότεροι από τους 19 αεροπειρατές των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ το 2001, ήταν Σουαδάραβες.

Η οργή του κόσμου στη χώρα για την μεταχείριση των Σουδαράβων κρατουμένων στο Γκουαντάναμο είναι ιδιαίτερα μεγάλη στη χώρα του Αραβικού Κόλπου, σημαντικού συμμάχου των ΗΠΑ. Δύο από τους Σουαδάραβες, συγκαταλέγονται μεταξύ των τριών που έδωσαν τέλος στη ζωή τους τον Ιούνιο μέσα στη φυλακή.