Οι Αμερικανοί αποχώρησαν από την Ευρώπη μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν έλαβαν μέρος στο σοβαρότερο ίσως επίτευγμα της Συνθήκης των Βερσαλλιών, τη δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Οι Αμερικανοί αποχώρησαν από την Ευρώπη μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν έλαβαν μέρος στο σοβαρότερο ίσως επίτευγμα της Συνθήκης των Βερσαλλιών, τη δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών.
Τριάντα χρόνια μετά, ΝΑΤΟ το σχέδιο στο πιάτο. «Να κρατήσει τους Ρώσους έξω, τους Αμερικανούς μέσα και τους Γερμανούς κάτω». Τώρα, η καγκελάριος υπαινίσσεται ότι οι Αμερικανοί δεν είναι πραγματικά «μέσα», κατά συνέπεια η Γερμανία -που δεν είναι «κάτω»- και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβουν έναν άλλο ρόλο, να πάρουν τη μοίρα στα χέρια τους.
Αρκεί βέβαια οι πλανήτες να είναι σωστά ευθυγραμμισμένοι. Η «νέα Ευρώπη», όπως αποκαλούσε ο Ράμσφελντ τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, να μην «τραμπίζει» στο μεταναστευτικό, να είναι έτοιμοι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον λογαριασμό για μια ευρωπαϊκή άμυνα, να διορθωθεί η Ευρωζώνη, να συντονιστούν οι αρχές ασφαλείας των κρατών-μελών στο θέμα της τρομοκρατίας, να καμφθούν οι επιφυλάξεις πολλών Ευρωπαίων για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να ξαναβρούν τους οικονομικούς ρυθμούς οι χώρες που ασθενούν, να αποκατασταθεί η ισορροπία στο γαλλογερμανικό ζευγάρι, να..., να..., κι όλα αυτά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit να απορροφούν ενέργεια και ν’ ανατρέπουν σχέδια.
Είναι λογικό να περιμένει κανείς από τη Γερμανία να αναπληρώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ; Μία χώρα που φιλοξενεί ακόμη περί τους 35.000 Αμερικανούς στρατιώτες; Αν το Brexit την πλήγωσε, γιατί έχασε το στήριγμα στο οικονομικό της όραμα, ο Τραμπ την αποσυντόνισε.
Κάπως έτσι, η σχέση με τη Γαλλία αποκτά εκ νέου κεντρική σημασία. Η Γερμανία παίζει χωρίς αντίπαλο στο οικονομικό πεδίο, αλλά στον τομέα της άμυνας η Γαλλία είναι σαφώς ανώτερη. Καλά, ήταν και πριν, θα αντιτάξει κανείς. Ήταν και είναι μια πυρηνική δύναμη. Πώς το ’λεγε ο Φρανσουά Μιτεράν το 1988; «Εμείς έχουμε τη βόμβα και οι Γερμανοί το μάρκο».
Οι Γάλλοι έχουν τη βόμβα και οι Γερμανοί το ευρώ (και το εμπορικό πλεόνασμα). Πλέον, όμως, υπάρχει και πλεόνασμα γεωπολιτικών αναταραχών και ο σύζυγος (ΗΠΑ) δηλώνει απών.