Ο αποχρωματισμός των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας είναι χειρότερος από ό,τι πιστεύαμε, ανακοίνωσαν Αυστραλοί κυβερνητικοί επιστήμονες τη Δευτέρα.
Ο αποχρωματισμός των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας είναι χειρότερος από ό,τι πιστεύαμε, ανακοίνωσαν Αυστραλοί κυβερνητικοί επιστήμονες τη Δευτέρα.
Μέχρι και το 70% των κοραλλιών έχει πεθάνει σε μερικά τμήματα του συστήματος μήκους 2.300 χιλιομέτρων, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών στη θάλασσα κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
«Όπως συνέβη με τους υφάλους σε όλο τον κόσμο, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχει βιώσει σημαντικές και εκτεταμένες επιπτώσεις τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Αρχής Θαλάσσιων Πάρκων του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου (GBRMPA), Ράσελ Ράιχελτ.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το τι σημαίνει αυτό για τον ίδιο τον ύφαλο και τι σημαίνει για τις κοινότητες και τις βιομηχανίες που εξαρτώνται από αυτόν», πρόσθεσε.
Εμπειρογνώμονες σε μια επιτροπή που έχει συσταθεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση για τη βελτίωση της υγείας του ύφαλου αποκαλύπτουν τώρα ότι πιστεύουν πως ο χαμηλότερος στόχος της διατήρησης της «οικολογικής λειτουργίας» είναι πιο ρεαλιστικός από την πλήρη ανάκαμψή του.
Σε μια πρόσφατη ανακοίνωση, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων δήλωσε ότι «είναι ενωμένοι στην ανησυχία τους για τη σοβαρότητα των επιπτώσεων που αντιμετωπίζει ο ύφαλος και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αποχρωματισμός των κοραλλιών από τις αρχές του 2016 έχει αλλάξει θεμελιωδώς τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο».
Η περιοχή που πλήττεται σκληρότερα βρίσκεται βόρεια της τουριστικής περιοχής Πορτ Ντάγκλας, όπου εκτιμάται ότι το 70% των κοραλλιών ρηχού νερού έχει πεθάνει.
Σε όλο τον ύφαλο, το 29% αυτών των κοραλλιών πέθανε από τον αποχρωματισμό το 2016. Τα κοράλλια σε βαθύτερο νερό επηρεάστηκαν, αλλά οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να τα αξιολογήσουν συστηματικά. Τα νότια τμήματα του ύφαλου απέφυγαν προς το παρόν τα χειρότερα.
Ο αποχρωματισμός των κοραλλιών και οι επιπτώσεις του Κυκλώνα Ντέμπι πιθανόν να προκαλέσουν περαιτέρω απώλειες το 2017, αναφέρει η έκθεση.
Ο αποχρωματισμός συμβαίνει όταν ανώμαλες συνθήκες, όπως θερμότερες θερμοκρασίες στη θάλασσα, κάνουν τα κοράλλια να αποβάλλουν μικροσκοπικά φωτοσυνθετικά φύκια, χάνοντας το χρώμα τους. Τα κοράλλια μπορούν να ανακάμψουν αν πέσει η θερμοκρασία του νερού και τα φύκια μπορέσουν να τα επαναποικήσουν, αλλά τα επαναλαμβανόμενα γεγονότα λεύκανσης μπορούν να κάνουν πολύ δύσκολη την αποκατάσταση.
Τον Απρίλιο, το Συμβούλιο της Αυστραλίας δημοσίευσε μια έκθεση που αποκαλύπτει ότι ο αποχρωματισμός μπορεί να κοστίσει στην περιοχή ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως και 665 εκατομμύρια ευρώ σε τουριστικά έσοδα.