Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διεξάγεται η δίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑ Ανδρέα Γεωργίου για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διεξάγεται η δίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑ Ανδρέα Γεωργίου για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.
Το αδίκημα που αποδίδεται στον κ. Γεωργίου αφορά το γεγονός ότι είχε διατηρήσει για μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο είχε εργαστεί επί σειρά ετών.
Παράλληλα αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από τον νόμο, και πως η απόφαση για την εκτίμηση του ελλείμματος δημοσίου χρέους ελήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία μάλιστα είχαν επιλεγεί από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.
Στην αρχή της διαδικασίας το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των πρώην μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ Νικ. Λογοθέτη και Ζωής Γεωργαντά να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή «γιατί υφίστανται ζημία και ηθική βλάβη», γιατί πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή.
Στην κατάθεση του ο τότε αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ν. Λογοθέτης φανερά φορτισμένος στράφηκε εναντίον του Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος ήταν απών.
«Μπήκαν τα επαχθή μέτρα, το PSI κλπ. με αυτό το έλλειμμα. Δεν είναι σωστό ότι ο Γεωργίου ευθύνεται για το πρώτο μνημόνιο, φταίει για όλα», είπε ο κ. Λογοθέτης με το ακροατήριο να ξεσπά σε χειροκροτήματα και επιφωνήματα.
Ο μάρτυρας είπε πως από την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ ο κ.Γεωργίου «έφερνε τα θέματα και αποφάσιζε μόνος του. Δεν υπογράφαμε εμείς αποφάσεις. Και ξαφνικά, επειδή διαφωνούσαμε, σταμάτησαν οι συναντήσεις. Ο Γεωργίου είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ. Μέχρι τις 9/11/10 είχε εξάρτηση. Το όφελος ήταν να πάρει σύνταξη και υγειονομική ασφάλεια και να εισπράττει τον παχυλό μισθό του. Αν το είχε δηλώσει στους προέδρους της Βουλής στις 30/6/10 δεν θα γινόταν πρόεδρος. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τον παρουσίασε ότι έχει παραιτηθεί».
Όπως είπε ο μάρτυρας, ο κ. Γεωργίου ήθελε τη διόγκωση του χρέους. «Εβαλαν 21 δισ. χωρίς να υπάρχει λόγος . Προσπαθούσαν να βάλουν και άλλα μέσα στο έλλειμμα, να το φουσκώσουν. Έβαζαν και κάποιες ΔΕΚΟ στη Γενική Κυβέρνηση. Εμείς θέλαμε να γίνουν μελέτες, αλλά ο Γεωργίου μας παρεμπόδιζε», είπε ο κ. Λογοθέτης.
Από την πλευρά της η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ έκανε λόγο για προβληματική συνεργασία που είχε με τον Ανδρέα Γεωργίου, και μάλιστα, όπως είπε, είχε απευθυνθεί στους Παπακωνσταντίνου, Πετσάλνικο και Κακλαμάνη ότι ήθελε να παραιτηθεί.
«Ο Παπακωνσταντίνου μου είχε πει ότι θα κάνετε ό,τι πει η Eurostat, να μην παραιτηθώ, ότι είμαι πατριώτισσα, ίσως ο Γεωργίου να είναι αυταρχικός και θα συνηθίσει επειδή δεν ζει στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Όλο το μετέπειτα διάστημα ασχολιόμουν με στοιχεία, τον ενημέρωνα προφορικά, του έλεγα σε προσωπικό επίπεδο να πάμε για καφέ να του εξηγήσω πώς λειτουργούμε στην Ελλάδα. Ο Γεωργίου είχε μεγαλομανία με σκοπό τον προσπορισμό υλικού και ηθικού οφέλους. Ήθελε μετά την ΕΛΣΤΑΤ να πάει σε υψηλότερη θέση στην Ευρώπη».
Ο Ανδρέας Γεωργίου παραπέμφθηκε στο εδώλιο καθώς τον Δεκέμβριο του 2016 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Δ´ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας με την οποία αθωώθηκε από την κατηγορία.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Ιουλίου.
Την περασμένη Παρασκευή, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, αποφασίστηκε ο κ. Γεωργίου να μην παραπεμφθεί σε δίκη για τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009.
Οι δικαστές του αρμόδιου συμβουλίου αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να μην παραπεμφθούν σε δίκη ο Ανδρέας Γεωργίου και δύο ακόμη στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου υπό την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του εγκλήματος.
Υπέρ της απαλλαγής των κατηγορουμένων είχε ταχθεί στην πρότασή του και ο εισαγγελέας εφετών Ιωάννης Κούτρας.
naftemporiki.gr