Κόσμος
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006 18:14

Τσερβένκοφσκι: «Αταλάντευτη επιλογή μας η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ

Τη θέση των Σκοπίων για χρήση του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ, τόσο για εσωτερική, όσο και για διεθνή χρήση, επανέλαβε ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στην ετήσια ομιλία του στο κοινοβούλιο.

«Επιθυμούμε την ανάπτυξη φιλικών και ειλικρινών σχέσεων και την πολύπλευρη συνεργασία με την Ελλάδα, όμως αταλάντευτη επιλογή μας είναι η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας, τόσο για εσωτερική όσο και για διεθνή χρήση», τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Όπως είπε, το 2005 δεν υπήρξαν εξελίξεις αναφορικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας, τόσο λόγω των βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, όσο και λόγω έλλειψης νέων πρωτοβουλιών, μετά τις δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς το 2004.

Όσον αφορά την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσερβένκοφσκι εκτίμησε ότι η Ελλάδα, βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, δεν μπορεί να φέρει εμπόδια στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας του. «Ακούσαμε δηλώσεις από την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, με τις οποίες τίθενται όροι για την πλήρη ενσωμάτωση της χώρας μας στις ευρωατλαντικές δομές. Θέλω να υπενθυμίσω ότι βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από το 1995, η Ελλάδα ανέλαβε την υποχρέωση όχι μόνον να μην εμποδίσει, αλλά και να βοηθήσει την ενσωμάτωση της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς και δομές», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεχίσει με εποικοδομητική στάση τις συνομιλίες στην έδρα του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Εξάλλου, στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Τσερβένκοφσκι σημείωσε το «φυσικό δικαίωμα και την υποχρέωση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" να μεριμνά για την κατάσταση της μακεδονικής εθνικής μειονότητας στις γειτονικές χώρες».

«Αυτό στο οποίο επιμένουμε, είναι η πιστή εφαρμογή των ευρωπαϊκών κριτηρίων αναφορικά με τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπου εντάσσεται και το δικαίωμα καλλιέργειας της εθνικής, πολιτιστικής και γλωσσικής ταυτότητας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι τα δικαιώματα αυτά πρέπει να γίνονται σεβαστά, κυρίως από χώρες που είναι πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή ετοιμάζονται να γίνουν το προσεχές διάστημα.

Χαρακτηριστική, στη σημερινή ετήσια ομιλία του κ. Τσερβένκοφσκι στην Βουλή, ήταν η απουσία των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού και του πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι. Τα μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς και το συγκυβερνών "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" (DPA) του ¶ρμπεν Τζαφέρι, αποφεύγουν τη συνεργασία με τον κ. Τσερβένκοφσκι, καθώς ισχυρίζονται ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2004, ήταν προϊόν νοθείας την οποία μεθόδευσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Πηγή ΑΠΕ