Κόσμος
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006 21:04

Ο θάνατος του Πιερτζιόρτζιο Ουέλμπι διχάζει την Καθολική Ιταλία

Ο θάνατος του Πιερτζόρτζιο Ουέλμπι -του 60χρονου Ιταλού που επι χρόνια ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι, τελείως παράλυτος από μυική δυστροφία, διεκδικώντας το δικαίωμα στο θάνατο- διχάζει την Καθολική Ιταλία.

Ο γιατρός του, Μάριο Ρίτσιο, δήλωσε σήμερα ότι αποσυνέδεσε τον αναπνευστήρα του αφού του χορήγησε ενδοφλεβίως ένα «κοκτέιλ» κατευναστικών φαρμάκων, ικανοποιώντας έτσι το αίτημα του ασθενή του. Ο δρ Ρίτσιο υποστήριξε ότι η πράξη του αυτή δεν συνιστά παρανομία, δηλώνοντας παράλληλα πρόθυμος να εξηγήσει στη Δικαιοσύνη ό,τι θα ήθελε να μάθει για τον θάνατο του επί χρόνια παράλυτου ασθενή του.

Το Όρεγκον στις ΗΠΑ, και στην Ευρώπη, μόνον η Ελβετία, η Ολλανδία και το Βέλγιο επιτρέπουν τη λεγόμενη «υποβοηθούμενη αυτοκτονία» σε περιπτώσεις ατόμων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανίατων και βασανιστικών νοσημάτων.

Στην Ιταλία η ευθανασία απαγορεύεται αυστηρά και τιμωρείται με 15ετή κάθειρξη. Ωστόσο γιατροί και πολιτικοί που υποστήριξαν το δικαίωμα του Ουέλμπι στο θάνατο, επικαλούνται διάταξη του ιταλικού Συντάγματος, η οποία δινει στους ασθενείς το δικαίωμα να αρνηθούν ιατρική φροντίδα, και προσφέρθηκαν να τον βοηθήσουν να πεθάνει. «Ο Ουέλμπι πέτυχε αυτό που ζητούσε εδώ και 88 ημέρες, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων του, του νόμου και του συντάγματος», δήλωσε ο Μάρκο Καπάτο, μέλος της αριστερής πτέρυγας του Ευρωκοινοβουλίου και γραμματέας της ένωσης Λούκα Κοσιόνι που υποστηρίζει την ευθανασία.

Εντούτοις την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο της Ρώμης απέρριψε το αίτημα του Ουέλμπι να αποσυνδεθεί από τον αναπνευστήρα που τον κρατούσε στη ζωή, με το σκεπτικό ότι το δικαίωμά του αυτό δεν «διασφαλίζεται ρητά» από την ιταλική νομοθεσία.

Η εισαγγελία από την πλευρά της, αμφισβήτησε την απόφαση του δικαστηρίου, επικαλούμενη το άρθρο του Συντάγματος που ορίζει ότι ουδείς μπορεί να εξαναγκασθεί να δεχθεί ιατρική θεραπεία. Παράλληλα αποφάνθηκε ότι οι γιατροί, με βάση το δικό τους κώδικα ηθικής και δεοντολογίας, μπορούν να απαλλάσσουν τους ασθενείς από τον ανώφελο πόνο όταν η κατάσταση των ασθενών αυτών είναι μη αναστρέψιμη και ο θάνατος προβάλλει αναπόφευκτος.

Το ίδιο διχασμένος όμως είναι και ο πολιτικός κόσμος στην Ιταλία. Την περασμένη Τετάρτη επιτροπή του υπουργείου Υγείας τάχθηκε κατά της αποσύνδεσης των μηχανημάτων υποστήριξης της αναπνοής του Ουέλμπι, ωστόσο ο πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι κάλεσε τους πάντες να επιδείξουν σεβασμό στο θάνατο του ασθενούς.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών της Ιταλίας (UDC), Λούκα Βολοντέ, κατήγγειλε σήμερα τον θάνατο του Πιερτζιόρτζιο Ουέλμπι ως «ανθρωποκτονία η οποία δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη». Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο της Rai, ο κ. Βολοντέ κάλεσε τις δικαστικές αρχές «να συλλάβουν τους ενόχους αυτής της ανθρωποκτονίας η οποία τιμωρείται από τους νόμους του κράτους».

Ο Ουέλμπι εντελώς παράλυτος από μυική δυστροφία, διεκδικούσε εδώ και μήνες το δικαίωμά του να πεθάνει. Μιλώντας με τη βοήθεια ενός υπολογιστή που μετέφραζε τις κινήσεις των ματιών του, ο Ουέλμπι είχε εμφανισθεί σε πολλά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, ενώ είχε γράψει και στον πρόεδρο της Ιταλίας, ζητώντας να αποσυνδεθούν τα μηχανήματα που τον κρατούσαν στη ζωή.