Η μελαγχολία των φάδος είναι στενά συνυφασμένη με την κουλτούρα της Πορτογαλίας. Τα φάδος -από την ομώνυμη λέξη fado, που στα πορτογαλικά σημαίνει μοίρα ή πεπρωμένο- χαρακτηρίζουν την ψυχή της πορτογαλικής μουσικής, γράφει η Αγγελική Κοτσοβού.
Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Η μελαγχολία των φάδος είναι στενά συνυφασμένη με την κουλτούρα της Πορτογαλίας. Τα φάδος -από την ομώνυμη λέξη fado, που στα πορτογαλικά σημαίνει μοίρα ή πεπρωμένο- χαρακτηρίζουν την ψυχή της πορτογαλικής μουσικής.
Το πεπρωμένο επεφύλασσε αρκετές στιγμές μελαγχολίας και λύπης στον πορτογαλικό λαό, που δοκίμασε το πικρό χάπι του μνημονίου και τη συνταγή της λιτότητας. Η πικρή όμως ιστορία της Λισαβόνας έχει αίσιο τέλος. Παρελθόν, εδώ και τρία χρόνια, η εποχή του μνημονίου για τη χώρα της Ιβηρικής, ενώ προ ημερών οι προσπάθειές της επιβραβεύθηκαν με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Η Πορτογαλία κατάφερε το 2016 να μειώσει το έλλειμμά της από 4,4% μόλις στο 2% του ΑΕΠ, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1975. Η οικονομία αναπτύχθηκε με δυναμικούς ρυθμούς 2,8% στους τρεις πρώτους μήνες του έτους, τους ισχυρότερους της τελευταίας δεκαετίας.
Μετά τα εύσημα της Κομισιόν, το επόμενο αποφασιστικό βήμα είναι η αναγνώριση των οίκων αξιολόγησης, με υψηλότερη κατάταξη για τον άλλοτε «καλό μαθητή της τρόικας». Οι τρεις μεγάλοι οίκοι -Moody’s, Fitch και Standard & Poor’s- διατηρούν την Πορτογαλία στην κατηγορία junk, επικαλούμενοι ως εμπόδιο τα υψηλά επίπεδα χρέους, που υπολογίζεται στο 130% του ΑΕΠ. Οι εντυπωσιακές επιδόσεις της οικονομίας φέρνουν την Πορτογαλία πιο κοντά και σε αυτό τον στόχο.
Η μικρή χώρα του Νότου αποδεικνύει εμπράκτως ότι δεν αποτελεί αδύναμο κρίκο. Και όσο για τους πολίτες της, όχι μόνο δεν ξόδεψαν τα χρήματά τους «σε γυναίκες και ποτά», σύμφωνα με τον άστοχο χαρακτηρισμό Ντέισελμπλουμ, αλλά κατάφεραν να βγουν πανηγυρικά από το τούνελ της κρίσης.