Στη λεγόμενη ψηφιακή ακαταστασία στέκεται σε έρευνά της η εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky Lab, τονίζοντας ότι η κακή ψηφιακή συντήρηση (Digital Hygiene) θέτει σε κίνδυνο τα αυξημένα επίπεδα των αποθηκευμένων πληροφοριών σε smartphones, tablets και υπολογιστές.
Στη λεγόμενη ψηφιακή ακαταστασία στέκεται σε έρευνά της η εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky Lab, τονίζοντας ότι η κακή ψηφιακή συντήρηση (Digital Hygiene) θέτει σε κίνδυνο τα αυξημένα επίπεδα των αποθηκευμένων πληροφοριών σε smartphones, tablets και υπολογιστές.
Η νέα έρευνα της Kaspersky Lab δείχνει ότι οι συνήθειες των χρηστών που αφορούν τη φροντίδα και την προστασία των εφαρμογών τις οποίες έχουν εγκαταστήσει στις συσκευές τους, καθιστά ιδιαιτέρως ευάλωτα τα ευαίσθητα δεδομένα που βρίσκονται στους υπολογιστές ή τα tablets τους.
Η έρευνα διαπιστώνει ότι η διατήρηση του ελέγχου του περιεχομένου των συσκευών τους είναι μία διαδικασία που οι χρήστες προσπαθούν να αποφύγουν. Μόνο οι μισοί αναθεωρούν το περιεχόμενο των υπολογιστών και των tablets τους σε τακτική βάση, ενώ δύο στους τρεις (63%) κάνουν το ίδιο στα smartphones τους, τα οποία πάντως έχουν μικρότερη μνήμη από τους υπολογιστές και τα tablets.
Στην πραγματικότητα, βάσει των ευρημάτων της μελέτης, το 35% των χρηστών έχει διαγράψει εφαρμογές που βρίσκονται στα smartphones τους λόγω της έλλειψης χώρου, ενώ μόλις το 13% των χρηστών κάνει το ίδιο στους υπολογιστές του.
Εξάλλου, το ένα τέταρτο των χρηστών δεν θυμάται πότε απεγκατέστησε τελευταία φορά μία εφαρμογή από τον υπολογιστή του, ενώ το ποσοστό αυτό πέφτει στο 12% για τα smartphones. Αυτό, σύμφωνα με την Kaspersky Lab, έχει οδηγήσει σε μία κατάσταση όπου το ένα τρίτο των εφαρμογών που βρίσκονται στους υπολογιστές των χρηστών είναι εντελώς περιττές ή δεν χρησιμοποιούνται ποτέ, αλλά μένουν στον σκληρό τους δίσκο καταλαμβάνοντας χώρο κι ενδεχομένως να τρέχουν στο παρασκήνιο, θέτοντας σε κίνδυνο τα ευαίσθητα δεδομένα.
Η Kaspersky Lab υπενθυμίζει ότι όλες οι συσκευές αποθηκεύουν ευαίσθητα δεδομένα και επομένως πρέπει να τις μεταχειριζόμαστε με γνώμονα το γεγονός αυτό. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες δεν μεταχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο τις συσκευές τους. Η έρευνα φανέρωσε ότι το 65% των χρηστών ενημερώνει άμεσα τις εφαρμογές στα smartphones, παρέχοντάς τους τα πιο πρόσφατα patches κι ενημερώσεις ασφάλειας.
Σαν αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς, όπως αναφέρει η Kaspersky Lab, οι χρήστες διακινδυνεύουν μια σειρά προβλημάτων που συνδέονται με τη συσσώρευση ψηφιακής ακαταστασίας στις συσκευές τους – ιδιαίτερα στους υπολογιστές τους. Τα στατιστικά της Kaspersky Lab δείχνουν ότι οι χρήστες αντιμετωπίζουν κακόβουλα λογισμικά στους υπολογιστές τους περισσότερο από ότι στις υπόλοιπες συσκευές (28% σε σύγκριση με το 17% των smartphones).
Η μελέτη έχει βρει μια αντίφαση στη στάση των χρηστών απέναντι στις συσκευές τους και τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι συσκευές αυτές. Σύμφωνα με την έρευνα, παρά τις ριψοκίνδυνες στάσεις των χρηστών όσον αφορά τη διαχείριση της ακαταστασίας των υπολογιστών και της μεγαλύτερης απειλής «μολύνσεων» από κακόβουλο λογισμικό σε αυτές τις συσκευές, οι περισσότεροι ερωτηθέντες εξακολουθούν να θεωρούν τους υπολογιστές ως τον ασφαλέστερο χώρο για τα δεδομένα τους.
Ο Head of Consumer Business της Kaspersky Lab, Andrei Mochola, δήλωσε σχετικά πως οι ψηφιακές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά αποθηκεύουν πολύτιμα δεδομένα, τα οποία οι χρήστες δεν θέλουν να πέσουν σε λάθος χέρια ή να χάσουν σε περίπτωση βλάβης της συσκευής ή «μόλυνσης» της από κακόβουλο λογισμικό.
«Η καταπολέμηση της ψηφιακής ακαταστασίας απαιτεί από τους χρήστες να λαμβάνουν μέτρα διαχείρισης, καθαρισμού και ενημέρωσης εφαρμογών σε όλες τις συσκευές του νοικοκυριού τους. Η φροντίδα και η συντήρηση θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στην ψηφιακή σας ζωή, όπως και στον φυσικό κόσμο, προκειμένου να κρατήσετε τους χάκερ σε απόσταση ασφαλείας», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Για να διατηρήσουν ασφαλείς τις ψηφιακές τους συσκευές, η Kaspersky Lab συνιστά στους χρήστες να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:
Η έρευνα «Digital Clutter and its Dangers» βασίστηκε στη γνώση που αποκτήθηκε από έναν συνδυασμό online έρευνας και τεχνικής ανάλυσης των απειλών ασφάλειας και της απόδοσης των εφαρμογών: