Περιβάλλον
Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 10:10

Μέρκελ: Παγκόσμια ενότητα στο θέμα της κλιματικής αλλαγής

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τις παγκόσμιες κυβερνήσεις να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και, σε μια προσπάθεια να πείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ να εγκαταλείψει τα σχέδια για απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, τόνισε ότι θα υπάρξουν παράλληλα οικονομικά οφέλη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τις κυβερνήσεις  παγκοσμίως να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και, σε μια προσπάθεια να πείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει τα σχέδια για απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, τόνισε ότι θα υπάρξουν παράλληλα οικονομικά οφέλη.

Μιλώντας σε συνάντηση περίπου 30 κρατών στο Βερολίνο, πριν συναντηθεί με τον Τραμπ στη συνάντηση κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στις 26-27 Μαΐου, η Μέρκελ υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είναι μια παγκόσμια προσπάθεια.

«Προσπαθώ να πείσω τους αμφισβητίες. Υπάρχει ακόμη δουλειά», δήλωσε στη συνάντηση προετοιμασίας για τις παγκόσμιες συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή τον Νοέμβριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα λάβει την τελική του απόφαση για το αν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν μέρος της Συμφωνίας του Παρισιού μετά τη διάσκεψη κορυφής της G7. Ο Τραμπ έχει εκφράσει αμφιβολίες ότι η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής και στην εκλογική του εκστρατεία πέρυσι δήλωσε ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία και θα προωθήσει την ανθρακοβιομηχανία.

Ο πρωθυπουργός των Φίτζι, Φρανκ Μπαϊνιμάραμα, που θα έχει ενεργό ρόλο στις συνομιλίες του Νοεμβρίου μεταξύ περίπου 200 χωρών, λόγω της ιδιαίτερα ευάλωτης κατάστασης της χώρας του στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, επέκρινε απευθείας τις ΗΠΑ.

«Έχουμε έναν ελέφαντα στην αίθουσα. Αυτή είναι η αβεβαιότητα σχετικά με τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά την κλιματική αλλαγή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Μέρκελ ανέφερε επίσης μία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με την οποία η ευθυγράμμιση των προγραμμάτων ανάπτυξης και καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να ανεβάσει το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) κατά 2,8% ως το 2050.

Εάν ληφθούν υπ’ όψιν τα οικονομικά οφέλη από την αποφυγή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως οι πλημμύρες ή οι καταιγίδες, η καθαρή αύξηση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αγγίξει το 5%, σύμφωνα με την έκθεση.