Κόσμος
Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2006 16:00

Στις 26/1 η πρόταση Αχτισάαρι για το καθεστώς του Κοσόβου

Στις 26 Ιανουαρίου 2007 θα καταθέσει στην Ομάδα Επαφής την πρότασή του για το καθεστώς του Κοσόβου ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αγκίμ Τσέκου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, ο κ. Αχτισάαρι θα παραδώσει την πρόταση λύσης για το ζήτημα του Κοσόβου στον ΟΗΕ στο τέλος Φεβρουαρίου και τρεις μέρες αργότερα θα μεταβεί στην Πρίστινα και θα εξετάσει μαζί με τους εκπροσώπους των θεσμών του Κοσόβου, σελίδα προς σελίδα την πρόταση.

Ο κ. Τσέκου διευκρίνισε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κόσοβο, επιθυμεί να ενημερωθεί για τα σχόλια και τις προτάσεις των αξιωματούχων του Κοσόβου και στη συνέχεια θα παρουσιάσει την τελική πρότασή του στην Ομάδα Επαφής.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, θα είναι η κατάθεση της πρότασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Φεβρουάριο του 2007, το οποίο -όπως είπε- αναμένεται να υιοθετήσει νέο ψήφισμα για το Κόσοβο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αχτισάαρι ανέβαλε την υποβολή της πρότασής του για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου από το τέλος Νοεμβρίου για τον Ιανουάριο του 2007, λόγω της διεξαγωγής κοινοβουλευτικών εκλογών στη Σερβία στις 21 Ιανουαρίου.