Κόσμος
Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2006 16:15

Σομαλία - Υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων το Μογκαντίσου

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Μέλες Ζενάουι, επιβεβαίωσε σήμερα ότι κυβερνητικές δυνάμεις της Σομαλίας και της Αιθιοπίας εισήλθαν στα περίχωρα του Μογκαντίσου (πρωτεύουσας της Σομαλίας). Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στα περίχωρα της πρωτεύουσας, όπου εγιναν δεκτές με επευφημίες από το συγκεντρωμένο πληθος.

Ο αιθίοπας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις θα καταδιώξουν τους Ισλαμιστές που θα προσπαθήσουν να διαφύγουν από την θάλασσα.

«Συζητάμε τι θα κάνουμε ώστε να μην βυθιστεί στο χάος το Μογκαντίσου. Δεν θα αφήσουμε το Μογκαντίσου να καεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Αντίς Αμπέμπα.

Όπως είπε, οι ηγέτες της Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων, οι προερχόμενοι από την Ερυθραία και οι υποστηρικτές της τζιχάντ (ιερός πόλεμος)εγκαταλείπουν την χώρα...αλλά θα συνεχίσουμε να τους καταδιώκουμε«, τόνισε ο Μέλες.

Ο αιθίοπας πρωθυπουργός κάλεσε την προσωρινή κυβέρνηση να συνεργαστεί στενά με ηγέτες φυλών στο Μογκαντίσου, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην πόλη και να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Όπως έκανε γνωστό, στον πόλεμο που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, σκοτώθηκαν δύο με τρεις χιλιάδες ισλαμιστές μαχητές και περίπου 4.500 τραυματίστηκαν, ενώ διευκρίνισε ότι από πλευράς αιθιοπικών δυνάμεων υπάρχουν μόνο μερικές εκατοντάδες τραυματίες.

Επίσης κατηγόρησε τους ισλαμιστές που εγκαταλείπουν την χώρα, ότι διανέμουν τα όπλα τους σε νέους και άνεργους κατοίκους στην πρωτεύουσα της Σομαλίας για να «προκαλέσουν καταστροφές».

Νωρίτερα εκπρόσωπος της σομαλικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των ισλαμιστών στη Σομαλία εγκατέλειψαν το Μογκαντίσου και ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις είναι έτοιμες να καταλάβουν την πρωτεύουσα. Ο ίδιος επανέλαβε την πρόθεσή της κυβέρνησης να αμνηστεύσει όλους του ισλαμιστές μαχητές που θα παραδώσουν τα όπλα, αλλά τόνισε πως όλοι οι ξένοι που πολεμούν στο πλευρό τους, θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η Σομαλία παραμένει χωρίς ισχυρή κεντρική διοίκηση από το 1991 που απομακρύνθηκε ο δικτάτορας Σιάντ Μπαρέ και η χώρα βυθίστηκε στην αναρχία.

Παρά τις εκκλήσεις της Αφρικανικής Ενωσης για αποχώρηση των στρατευμάτων της Αιθιοπίας από το έδαφος της Σομαλίας, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της μεταβατικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Σομαλίας στον ΟΗΕ, Ιντ Μπέντελ Μοχάμεντ, υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις της Αιθιοπίας δρουν "νομίμως", βάσει του διεθνούς Δικαίου, καθώς έχουν προσκληθεί από την κυβέρνηση της χώρας.