Ανοίγοντας έναν μοναδικό και πρωτότυπο διάλογο μεταξύ της αρχαίας ελληνικής και της σύγχρονης τέχνης, 30 έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη Cy Twombly (1928 - 2011), εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και την επαφή του με την Ελλάδα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά δίπλα σε 12 έργα της αρχαιότητας.
Ανοίγοντας έναν μοναδικό και πρωτότυπο διάλογο μεταξύ της αρχαίας ελληνικής και της σύγχρονης τέχνης, 30 έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη Cy Twombly (1928 - 2011), εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και την επαφή του με την Ελλάδα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά δίπλα σε 12 έργα της αρχαιότητας.
Με τίτλο «Θεϊκοί διάλογοι: Cy Twombly και ελληνική αρχαιότητα», η έκθεση παρουσιάζεται με την ευγενική υποστήριξη του Cy Twombly Foundation, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, έως τις 3 Σεπτεμβρίου.
Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά σχέδια και γλυπτά του σύγχρονου καλλιτέχνη, όπως τα «Αφροδίτη» (1975), «Παν» (1975), «Νίκη» (1981), «Απόλλων» (1975), «Διόνυσος» (1975), «Ορφεύς» (1979), «O θρήνος του Αρισταίου για τον χαμό των μελισσών του» (1973), «Αφροδίτη Αναδυομένη» (1979), τα οποία θα «συνομιλήσουν» με μια σειρά έργων της αρχαιότητας, όπως o Κορμός Αναδυομένης Αφροδίτης από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου, το ανάγλυφο με παράσταση Ορφέως, Ευρυδίκης και Ερμή από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης, το άγαλμα Διονύσου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας, το αγαλμάτιο Απόλλωνος και το ειδώλιο πτερωτής Νίκης από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα οργανώσει όλο το καλοκαίρι πενθήμερα summer camp για τα παιδιά, με τίτλο «Οι θεοί μίλησαν!».
«Νόμιζα ότι ήμουν στον παράδεισο»
«Έχω απέραντη επιθυμία να δω και να αισθανθώ αυτά τα αρχαία θαύματα. Η δουλειά μου διψά για επαφή μαζί τους … Και όταν μπήκα στη Μεσόγειο, νόμιζα ότι ήμουν στον παράδεισο!» έλεγε ο Cy Twombly, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 83 χρόνων, στις 5 Ιουλίου 2011, στη Ρώμη.
Η γοητεία που του άσκησε η Ελλάδα, είναι γνωστή. Αν και επισκέφθηκε τη χώρα μας για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1960, η ελληνική μυθολογία καταλαμβάνει σημαντική θέση στο έργο του ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Ωστόσο, μόλις τη δεκαετία του 1970, εξερεύνησε σε βάθος την ελληνική ιστορία και μυθολογία, με αποκορύφωμα το αριστούργημά του, τον κύκλο «Fifty days at Iliam» («Πενήντα ημέρες στην Τροία»), στο Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφεια. Το έργο αυτό το δημιούργησε τα καλοκαίρια του 1977 και 1978, στο ατελιέ του, στο Bassano της Teverina, βόρεια της Ρώμης.
Ο τρόπος που επέλεξε ο Twombly να ανταποκριθεί στην καλλιτεχνική κίνηση αυτής της δεκαετίας που δεν θεωρούσε τη ζωγραφική σημαντική, ήταν να μεταμορφώσει τη ζωγραφική του σε γραφή. Αυτό είναι εμφανές στα μεγάλης κλίμακας διάσημα ζωγραφικά έργα του, «Αφροδίτη» και «Απόλλων» (1975), ή στα μεταγενέστερα μνημειώδη έργα του - «Ορφεύς» (1979). Στις δημιουργίες του μνημόνευε συχνά τους θεούς του Ολύμπου, από τις μείζονες μορφές της Αφροδίτης, του Απόλλωνα και του Διονύσου μέχρι τη Νίκη, τον Πάνα ή τον Αρισταίο.
Με έναν απρόσμενο επισκέπτη
Ξεχωριστή θέση στο κέντρο της έκθεσης έχει ένας απρόσμενος επισκέπτης: το περίφημο αγγείο François, γνωστό και ως Κρατήρας του Εργότιμου και του Κλειτία, ένα ορόσημο στην ανάπτυξη της αρχαίας ελληνικής κεραμικής και αγγειογραφίας, που, για πρώτη φορά, ταξιδεύει εκτός Ιταλίας, από το αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας. Για το αγγείο François έχει λεχθεί ότι η μοναδικότητά του είναι τέτοια, ώστε, ακόμη και αν χάνονταν όλα τα άλλα αγγεία και διατηρείτο μόνο αυτό, θα ήταν ικανό να μιλήσει για την ελληνική μυθολογία και για τον κώδικα της αρχαϊκής ελληνικής τέχνης.
Μια συναρπαστική πρόκληση
Την έκθεση, η οποία συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, επιμελούνται ο Καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, και ο Jonas Storsve, επιμελητής στο Centre Georges Pompidou στο Παρίσι και επιμελητής της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης «Cy Twombly» στο Centre Georges Pompidou, ο οποίος επισημαίνει: «Ο ελληνικός κόσμος έπαιξε τεράστιο ρόλο για τον Cy Twombly. Ανάμεσα στους ήρωές του, βρίσκουμε αρχαίους θεούς, τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά και τον Αχιλλέα. Για έναν επιμελητή, η δυνατότητα να παρουσιάσει το έργο του Cy Twombly στην Αθήνα, δίπλα σε έργα αρχαίας ελληνικής τέχνης, είναι μια συναρπαστική πρόκληση!».
Πληροφορίες
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Νεοφύτου Δούκα 4, Βασ. Σοφίας και Ηροδότου 1 - Αθήνα, τηλ.: 210 7228321 - 3. Είσοδος: 7 ευρώ, για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, είσοδος δωρεάν. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο: 10.00 - 17.00, Πέμπτη: 10.00 - 20.00, Κυριακή: 11.00 - 17.00, Τρίτη: κλειστά.
naftemporiki.gr