Πολιτική
Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2006 18:44

Βολές Αθανασάκη κατά Λιάνη για το αρχείο Παπανδρέου

Επιστολή με την οποία εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για τη σπουδή της κας Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου να ανακοινώσει ότι αποδέχεται την πρόταση της προέδρου της Βουλής να φιλοξενηθεί στη Βιβλιοθήκη του Σώματος το αρχείο του Ανδρέα Παπανδρέου που αφορά στην πρωθυπουργική του θητεία, απέστειλε σήμερα στην χήρα του εκλιπόντος ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

«Στη συνάντηση που είχαμε την Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου, είχαμε, νομίζω, συμφωνήσει να δοθεί ένα μικρό περιθώριο χρόνου, πριν υπάρξουν από την πλευρά σου αποφάσεις σχετικά με το Αρχείο του Ανδρέα Παπανδρέου και αφού επικοινωνούσαμε εκ νέου. Ομως, όπως έγινε σαφές από τις τηλεοπτικές σου συνεντεύξεις ανήμερα των Χριστουγέννων και μετά, καθώς και από τις δηλώσεις σου γενικότερα στα ΜΜΕ, κάτι τέτοιο είναι πια ξεπερασμένο και δεν έχει νόημα, αφού έσπευσες να ανακοινώσεις τις αποφάσεις σου.

Ενα θέμα το οποίο εκκρεμεί αρκετά χρόνια δεν ήταν, κατά την άποψή μου, δυνατόν να εγκλωβιστεί σε ένα πολύ στενό χρονικό ορίζοντα ελάχιστων ημερών, μόνο και μόνο επειδή προέκυψε η πρόταση της Προέδρου της Βουλής, ανεξάρτητα από τις προθέσεις της και τις σκοπιμότητές της, για τις οποίες γνωρίζεις την άποψή μου.

Για το θέμα του Αρχείου υπήρξε, όπως υποθέτω γνωρίζεις, σχετική συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να γίνει η απαραίτητη καταγραφή πριν από την παραλαβή του στη συνέχεια... Είχα την ευκαιρία στη συνάντησή που είχαμε, ύστερα από σχετική εξουσιοδότηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α. Παπανδρέου, να επισημάνω τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι, το Αρχείο του Ανδρέα Παπανδρέου πρέπει να είναι ενιαίο και να συγκεντρωθεί τελικά στο Ιδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, με πρόβλεψη και δικής σου συμμετοχής στη διαδικασία αυτή. Δεν δεσμεύτηκα για το αν η συμμετοχή σου αυτή σήμαινε συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος. Πίστευα, όμως, και πιστεύω, ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση.

Δεν πιστεύω, αντιθέτως, ότι το θέμα του Αρχείου μπορεί να συναρτηθεί με οποιοδήποτε άλλο θέμα από αυτά που συζητήθηκαν, «όχι σαν απαιτήσεις αλλά σαν διεκδικήσεις», σύμφωνα με τη διατύπωση σου. Κάτι τέτοιο θα έδινε την εικόνα μιας απαράδεκτης, σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, διαπραγμάτευσης.

Είναι προφανές ότι καθένας φέρει την ευθύνη των αποφάσεών του και κρινόμαστε όλοι γι' αυτές. Οι αποφάσεις στην περίπτωση αυτή είναι δικές σου».