Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2006 17:05

Η κρίση στη Σομαλία

Η αιματοχυσία για την κατάληψη του Μογκαντίσου από τις δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, ο πόλεμος όμως στη Σομαλία δεν τελείωσε.

Η απόφαση των ισλαμιστών να εγκαταλείψουν αμαχητί την πρωτεύουσα λύνει τώρα το πρόβλημα της κατάληψής της. Παρά τις επιτυχίες στο στρατιωτικό τομέα, ανοιχτό παραμένει το ερώτημα, ποια θα είναι η τύχη του Μογκαντίσου. Οι ισλαμιστές είχαν εκδιώξει τους οπλαρχηγούς και είχαν επιβάλει τη δική τους τάξη στην πρωτεύουσα της Σομαλίας. Η κυριαρχία τους τερματίζεται με τη νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων με τις πλάτες της γειτονικής Αιθιοπίας. Και αυτή έχει την υποστήριξη, αν όχι την παρότρυνση, των Ηνωμένων Πολιτειών, που φοβούνται ότι οι ισλαμιστές, τους οποίους κατηγορούν για σχέσεις με την Αλ Κάιντα, θα καταστήσουν το Κέρας της Αφρικής σε κέντρο διεθνούς τρομοκρατίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε και σε δεύτερη συνεδρίασή του να συμφωνήσει σε ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός στη Σομαλία. Το ισλαμικό Κατάρ ζητά την άμεση αποχώρηση των δυνάμεων της Αιθιοπίας, το απορρίπτουν όμως τα άλλα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που προκρίνουν την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για μία πολιτική συμφωνία σταθεροποίησης της χώρας. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Φρανσουά Λονσενί τόνισε ότι «η κατάσταση είναι και θα γίνει ακόμα περισσότερο περίπλοκη, εάν εμπλακούν και άλλες χώρες στην κρίση της Σομαλίας».

Ο λόγος εδώ και για την Ερυθραία που βρίσκεται σε μόνιμη διαμάχη με την Αιθιοπία. Οι ισλαμικές δυνάμεις που εγκαταλείπουν το Μογκαντίσου εκτιμάται ότι θα διασκορπισθούν στις νοτιοανατολικές περιοχές απ' όπου θα ξεκινήσουν τον ανταρτοπόλεμο. Την πρωτεύουσα της Σομαλίας περιμένουν δύσκολες ημέρες, καθώς δεν αποκλείονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον συμμάχων των ισλαμιστών.

DEUTSCHE WELLE