Κόσμος
Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2005 09:27

Eπισκόπηση κυπριακού Τύπου

Η άμεση ανάγκη οικονομικής, ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας, που χρειάζονται οι πληγείσες χώρες από τον καταστροφικό σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου, η αποστολή Κυπρίων ιατρών και βοήθειας, το Κυπριακό, οι προτεραιότητες της κυπριακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το νέο χρόνο, η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο νέο Γενικό Νοσοκομείο και το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ) είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Η κουμπαριά άλλαξε την τουρκική αντίληψη'' γράφει πως για πρώτη φορά, τα τελευταία 82 χρόνια, η Αγκυρα δεν θεωρεί την Ελλάδα ως ένα από τους βασικούς εξωτερικούς κινδύνους της Τουρκίας αλλά αντίθετα λόγω της ευρωπαϊκής της προοπτικής, τη θεωρεί ως έναν από τους εταίρους της. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι προτεραιότητες της Κύπρου σε ό,τι αφορά το νέο χρόνο αρχίζουν από τους υπό συζήτηση κανονισμούς της ΕΕ για τους Τ/Κ, ακολουθεί το θέμα αναγνώρισης από την Τουρκία και μετά έρχεται το Κυπριακό.

''Το Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''ΝΑ: Ακόμα μετρούν τον ανθρώπινο πόνο'' γράφει πως τα θύματα από τη θεομηνία που έπληξε τη νοτιοανατολική Ασία αναμένεται να ξεπεράσουν τις 130 χιλιάδες σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων αρχών. Ο ΟΗΕ από την πλευρά του εκτιμά ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν τις 150.000 με ενδεχόμενο να μην γίνει ποτέ γνωστός ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ποσοστό 10% των περιπτώσεων που κατέφυγε στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς προερχόταν από υπερβολικό φαγητό.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Νοσοκομείο το ανίατο'' γράφει ότι ογδόντα εκατομμύρια λίρες επενδυμένα μέχρι στιγμής στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ''κάθονται'' ανεκμετάλλευτα. Οι τόκοι για αυτό το κεφάλαιο ύψους 4 εκ. λιρών το χρόνο τρέχουν, ιατρικός εξοπλισμός αξίας γύρω στα 8 εκ. λίρες έχει αγοραστεί και εγκατασταθεί αλλά βρίσκεται εν αχρησία ενώ την ίδια ώρα το κράτος πληρώνει αδρά σε ιδιωτικές κλινικές όπου παραπέμπει ασθενείς για εξετάσεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κρίσιμο για την τύχη του κρατικού αερομεταφορέα κρίνεται το τριήμερο λόγω της τοποθέτησης της μεγαλύτερης συντεχνίας των Κυπριακών Αερογραμμών, της ΣΥΝΥΚΑ.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Το έμφραγμα σε 10 αρτηρίες της Λευκωσίας'' γράφει στο κύριο θέμα ότι αποκαλυπτικές μελέτες για το κυκλοφοριακό χάος της Λευκωσίας εντοπίζουν το μέγεθος του προβλήματος, που είναι αδύνατον πλέον να επιλυθεί με επεμβάσεις ''πρώτων βοηθειών''. Προσθέτει ότι η μελέτη που έγινε το 2002 για αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού της Λευκωσίας ουδέποτε προωθήθηκε με αποτέλεσμα να την ξεπεράσει τελικά ο χρόνος. Σε άλλο θέμα γράφει μετά τους δημόσιους υπαλλήλους ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός φιλοδοξεί ότι θα ''τα βρει'' και με τους υπαλλήλους των ημικρατικών οργανισμών.

''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Οργή Τάσσου για το ΓΕΣΥ'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, παρουσιάζεται πολύ ανήσυχος για την ''ανυπαρξία'', όπως αναφέρει της πορείας στο θέμα του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ). Αποκάλυψε επίσης ότι έχει δώσει εντολές στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Χρίστου να δώσει προτεραιότητα στο ζήτημα αυτό στους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου για να υπάρξει αποτέλεσμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναχώρησε χθες το απόγευμα και δεύτερη αποστολή του κυπριακού τμήματος των ''Γιατρών του Κόσμου'' για την πόλη Γκολ της Σρι Λάνκα μεταφέροντας ανθρωπιστικό υλικό 2,5 τόνων για ανακούφιση των πληγέντων από το φονικό σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα.

Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Ασυμβίβαστοι με την κατοχή'' γράφει ότι το ΑΚΕΛ διά του ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας, πάλης και αγώνα. Προσθέτει ότι στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του που δημοσιεύεται σήμερα ο κ. Χριστόφιας υπογραμμίζει πως ''δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, ούτε και οι αντιξοότητες μας αποθαρρύνουν'' και αναφέρει ότι ο κ. Χριστόφιας διαμηνύει ότι για να μπορεί το ΑΚΕΛ να συνεχίσει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στα κυπριακά δρώμενα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να με μια βούληση και μια φωνή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η υποεπιτροπή έρευνας του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ σε έρευνά της διαπιστώνει μεγάλες ανισοσκέλειες στις απολαβές μεταξύ των Ε/Κ και των Τ/Κ εργαζομένων.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων