Απόψεις
Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017 14:00

Πολιτικής δεσμώτες

Γράφαμε τον Νοέμβριο του 2012, ενώ είχε προηγηθεί το PSI: «Δεν έχει ξαφνικά τρελαθεί η επικεφαλής του ΔΝΤ η οποία θέτει ασυνήθιστα επιθετικά το κούρεμα του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Γράφαμε τον Νοέμβριο του 2012, ενώ είχε προηγηθεί το PSI: «Δεν έχει ξαφνικά τρελαθεί η επικεφαλής του ΔΝΤ η οποία θέτει ασυνήθιστα επιθετικά το κούρεμα του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας. Ή μάλλον έχει τρελαθεί από τις χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης και τις μεγάλες ανάγκες για εξωτερικό δανεισμό, που δεν μειώνουν το χρέος, ακόμα κι αν γίνουν οι Έλληνες ιδιοκτήτες πετρελαιοπηγών... Ακόμη κι αν απλώσουμε στον χωροχρόνο το χρέος, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι μία σχετικά ήσυχη πορεία της καγκελαρίου προς τις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2013».

Η καγκελάριος έχει πάλι εκλογές, η συζήτηση μετατοπίστηκε στην ελάφρυνση (μετά τον Αύγουστο του 2018 και εφόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της), η χρονιά ξεκίνησε αρνητικά για την Αθήνα, τα σενάρια γνωρίζουν μεγάλη άνθηση, όπως και τα γυρίσματα, οι όροι και τα σκιαγραφήματα στα πονηρά οικοδομήματα.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και οι πιθανότητες μιας αίσιας έκβασης στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών είναι 50% - 50%» εκτίμησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μιλώντας στο Bloomberg. Ποιες είναι, όμως, οι πιθανότητες να θέλουν να συμφωνήσουν σε βιώσιμο χρέος, να επιβιώσει δηλαδή, να μακροημερεύσει και την ελληνική γη να κυριεύσει; Δεν απειλείται η «ζήση» του χρέους, άλλοι διατρέχουν κινδύνους.

Προφανώς, βγάζει γλώσσα η ρητορική Ευρωπαίων αξιωματούχων και Ελλήνων βαθμούχων. Άλλο λένε, άλλο εννοούν και γι’ αυτό που έχουν κατά νου αγωνιούν (αν και όχι όλοι): για το εάν η Αθήνα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Όλα προβληματικά. Το χρέος, η διαχείρισή του και η γλωσσολογική αντιμετώπισή του. Παίζουμε με τις λέξεις και τις τακτικές διαπραγμάτευσης, αλλά οι αριθμοί δεν παίζονται. 

Παίζουμε με τις λέξεις, αλλά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν διακρίνεται στις διαλέξεις. «Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα το τι θα προκύψει στη συνεδρίαση». Κι αν το ΔΝΤ τραβήξει μια γραμμή κι αρνηθεί συμμετοχή; Σιγή για την ερώτηση των δισ.