Έναν πρωτότυπο υπολογιστή με 160 ΤΒ μνήμης – τον μεγαλύτερο single memory (μονής μνήμης) υπολογιστή στον κόσμο, σύμφωνα με την ίδια- αποκάλυψε η HPE (Hewlett Packard Enterprise).
Έναν πρωτότυπο υπολογιστή με 160 ΤΒ μνήμης – τον μεγαλύτερο single memory (μονής μνήμης) υπολογιστή στον κόσμο, σύμφωνα με την ίδια- αποκάλυψε η HPE (Hewlett Packard Enterprise).
Όπως αναφέρει η εταιρεία, πρόκειται για το νεότερο ορόσημο που επιτυγχάνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «The Machine», του μεγαλύτερου προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης στην ιστορία της εταιρείας, που έχει σκοπό τη δημιουργία αρχιτεκτονικής υπολογιστών ειδικά για την εποχή των Big Data.
«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε τεχνολογίες του παρελθόντος, χρειαζόμαστε έναν υπολογιστή φτιαγμένο για την εποχή των Big Data. Τα μυστικά του επόμενου μεγάλου επιστημονικού επιτεύγματος, της καινοτομίας που θα αλλάξει τη βιομηχανία ή της τεχνολογίας που θα αλλάξει τη ζωή, κρύβονται σε κοινή θέα πίσω από τους όγκους δεδομένων που δημιουργούμε κάθε μέρα» είπε η Μεγκ Γουίτμαν, διευθύνουσα σύμβουλος της Hewlett Packard Enteprise. «Χρειαζόμαστε έναν υπολογιστή φτιαγμένο για την εποχή των Big Data».
Το πρωτότυπο που αποκαλύφθηκε έχει λειτουργικό βασιζόμενο στο Linux, μνήμη 160 terabytes (TB) και είναι ικανό να επεξεργάζεται ταυτόχρονα δεδομένα που αντιστοιχούν σε 160 εκατομμύρια βιβλία. Όπως τονίζει η εταιρεία, ποτέ μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατή η διαχείριση τόσο μεγάλου όγκου δεδομένων σε σύστημα μονής μνήμης.
Η ΗΡΕ θεωρεί πως η κλίμακα της αρχιτεκτονικής αυτής θα μπορούσε εύκολα να αυξηθεί, πιάνοντας επίπεδο exabyte (σε συστήματα μονής μνήμης) και, πέρα από αυτό, σε επίπεδα σχεδόν απεριόριστης μνήμης- 4.096 yottabytes (250.000 φορές το σύνολο του σημερινού «ψηφιακού σύμπαντος»). Μνήμη τέτοιας έκτασης θα επέτρεπε την ταυτόχρονη επεξεργασία των ψηφιακών ιατρικών αρχείων κάθε ανθρώπου στη Γη, όλων των δεδομένων του Facebook, των στοιχείων κάθε διαδρομής των αυτόνομων οχημάτων της Google και όλων των δεδομένων από την εξερεύνηση του διαστήματος- δίνοντας απαντήσεις με ταχύτητες άνευ προηγουμένου.
Το αποκαλούμενο Memory-Driven Computing φέρνει τη μνήμη και όχι τον επεξεργαστή στο επίκεντρο της αρχιτεκτονικής υπολογιστών: Σύμφωνα με την εταιρεία, μειώνει τον χρόνο επεξεργασίας και επίλυσης πολύπλοκων προβλημάτων από ημέρες σε ώρες, από ώρες σε λεπτά και από λεπτά σε δευτερόλεπτα.