Κοινωνία
Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 11:42

Σε εξέλιξη τα απεργιακά συλλαλητήρια

Σε εξέλιξη βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας τα συλλαλητήρια των εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενάντια στα μέτρα του πολυνομοσχεδίου. Πορεία προς τη Βουλή πραγματοποιούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ξεχωριστή πορεία από το ΠΑΜΕ.

Του Μάκη Συνοδινού

Σε εξέλιξη βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας τα συλλαλητήρια εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενάντια στα μέτρα του πολυνομοσχεδίου.

Στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιούν πορεία προς τη Βουλή.

Την ίδια ώρα, πορεία προς τη Βουλή πραγματοποιεί και το ΠΑΜΕ, μέλη του οποίου συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην Ομόνοια. Το παρών στην κινητοποίηση δίνει και ο ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ο ταξικός αγώνας πρέπει να είναι καθημερινός, διαρκείας. Τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, το 4ο μνημόνιο μαζί με τα προηγούμενα μνημόνια πρέπει να πεταχθούν στο καλάθι της ιστορίας» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας, καλώντας σε λαϊκό ξεσηκωμό παντού για την ανατροπή «του διεφθαρμένου και σάπιου συστήματος». 

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 18:30 στο Σύνταγμα, ενώ ξεχωριστό κάλεσμα για συγκέντρωση στις 19:00 στην Ομόνοια έχει απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι και στη Θεσσαλονίκη

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πορείες διαμαρτυρίας εργαζομένων και στη Θεσσαλονίκη. ΕΚΘ και ΕΔΟΘ έδωσαν ραντεβού μπροστά στο Κέντρο, απ' όπου ξεκίνησαν πορεία με κατάληξη το ΥΜΑΘ. «Θα είμαστε στις επάλξεις και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές από όποιες κυβερνήσεις και εάν προέρχονται» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. «Τα εργασιακά, που τα είχαμε βγάλει εμείς από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη βοήθεια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας επανέρχονται» πρόσθεσε, καλώντας την κυβέρνηση «να σταματήσει τις υποκρισίες και να συνομιλήσει με τα συνδικάτα».

«Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές λιτότητας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης, σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει «συρρίκνωση» του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και επίκειται και μεγαλύτερη, με τα νέα οργανογράμματα, συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις οργανισμών, κινητικότητα, κ.ά..

Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν αρχικά στο άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς στο ΥΜΑΘ.

Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν τα πρωτοβάθμια σωματεία Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα κόμματα και πολιτικές κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, συλλογικότητες, αντιξουσιαστές, κ.ά.. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν στη συνέχεια πορεία με κατεύθυνση το ΥΜΑΘ. Παράλληλα, προσυγκέντρωση πραγματοποίησαν στην συμβολή των οδών Φιλίππου με Αγνώστου Στρατιώτου μέλη της ΛΑΕ, της ΟΚΔΕ, κ.ά..

Νωρίτερα το πρωί, αστυνομικοί, μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρήθηκαν για περίπου μια ώρα, κρατώντας πανό, μπροστά στην πύλη του ΥΜΑΘ.

Συγκεντρώσεις και στα Χανιά

Εργαζόμενοι και συνδικάτα διαδήλωσαν σε δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και στα Χανιά.

Με κεντρικό σύνθημα «Φτάνει πια» το εργατικό κέντρο της πόλης, το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωποι φορέων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. «Είμαστε εδώ για να πούμε «όχι» στα νέα μέτρα που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Χανίων Γιάννης Παυλάκης.

Στη συγκέντρωση της Αγοράς συμμετείχαν και αγρότες από την περιοχή της Κουντούρας οι οποίοι μοίρασαν αγροτικά προϊόντα σε πολίτες. Κατά τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προκλήθηκε μικρή ένταση μεταξύ φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και των διοργανωτών για το ποιος θα ηγηθεί της πορείας. Η κατάσταση εκτονώθηκε άμεσα όταν οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και των άλλων φορέων αποφάσισαν να ακολουθήσουν μετά την ομάδα των φοιτητών.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία «1866». Σε αυτή συμμετείχαν και αγρότες μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας που παρέταξαν στην πλατεία τα αγροτικά τους οχήματα. «Οι πολιτικές των μνημονίων δεν οδηγούν πουθενά, είναι αδιέξοδες για το λαό» δήλωσε το μέλος του συνδικάτου ιδιωτικών υπαλλήλων Φώτης Ριγανάκος.

Κατά τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε ανακοινώθηκε ότι το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει μια ακόμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα στις 7.00 το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία «1866».

Νωρίτερα μέλη του ΠΑΜΕ είχαν πραγματοποιήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας στην είσοδο καταστημάτων πολυεθνικών ενώ κλειστή παρέμεινε η δημοτική αγορά της πόλης.