Oδικό χάρτη με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θέλουν να αναπτύξουν η Γαλλία και η Γερμανία, με σκοπό την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, καθιστώντας την Ευρωζώνη πιο ανθεκτική σε μελλοντικές κρίσεις, δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου κατά την πρώτη συνάντησή της στο Βερολίνο με τον Γάλλο ομόλογο της Εμανουέλ Μακρόν.
Από την έντυπη έκδοση
Των Μωυσή Λίτση
και Έφης Τριήρη
Oδικό χάρτη με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θέλουν να αναπτύξουν η Γαλλία και η Γερμανία, με σκοπό την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, καθιστώντας την Ευρωζώνη πιο ανθεκτική σε μελλοντικές κρίσεις, δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου κατά την πρώτη συνάντησή της στο Βερολίνο με τον Γάλλο ομόλογο της Εμανουέλ Μακρόν.
Η κα Μέρκελ ανέφερε πως συμφώνησε με τον Εμανουέλ Μακρόν να συνεργαστούν στενά, λέγοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει μια κρίσιμη καμπή και η Ευρώπη θα τα πάει καλά, μόνο αν είναι ισχυρή η Γαλλία».
Από την πλευρά του, ο κ. Μακρόν δήλωσε πως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και ότι ο ίδιος σχεδιάζει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις τους επόμενους μήνες.
Θέλει μια Ευρώπη λιγότερο γραφειοκρατική, η οποία θα παρέχει μεγαλύτερη προστασία στους πολίτες και υποστήριξε πως ο γαλλο-γερμανικός άξονας πρέπει να υιοθετήσει μια πιο πραγματιστική στάση.
Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε πως δεν έχει υπερασπιστεί ποτέ την ιδέα των ευρωομολόγων ή μιας αμοιβαιοποίησης του προϋπάρχοντος χρέους της Ευρωζώνης. Προσέθεσε όμως ότι είναι ανοιχτός στην εφαρμογή ενός τέτοιου μηχανισμού για τη χρηματοδότηση μελλοντικών σχεδίων.
Πρωθυπουργός ο Φιλίπ
Στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν εγκαινίασε την προεδρική του θητεία με άνοιγμα προς τη Δεξιά, επιλέγοντας για τη θέση του πρωθυπουργού τον 46χρονο Εντουάρ Φιλίπ. Ο Φιλίπ είναι δικηγόρος και δήμαρχος της γνωστής για το λιμάνι της πόλης της Χάβρης και προέρχεται από τη μετριοπαθή πτέρυγα του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων.
Με τον διορισμό του Φιλίπ ο Μακρόν επιχειρεί να δελεάσει τους ψηφοφόρους της Δεξιάς εν όψει των κρίσιμων εκλογών για την εθνοσυνέλευση τον Ιούνιο, θέλοντας να δείξει ότι έχει έρθει οριστικά σε ρήξη με το σοσιαλιστικό του παρελθόν.
Παράλληλα επιχειρεί να στείλει μήνυμα ότι ο διαχωρισμός Δεξιά-Αριστερά έχει πλέον τελειώσει, διεμβολίζοντας και τα δύο κόμματα εξουσίας, τους γκολικούς Ρεπουμπλικάνους και τους Σοσιαλιστές.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος στις προκριματικές των Σοσιαλιστών Μανουέλ Βαλς εκδήλωσε την πρόθεση να ενταχθεί στο νεοσύστατο κόμμα του Μακρόν, Republique en Marche (REM).
Η ένταξή του δεν έγινε δεκτή για καταστατικούς λόγους, ωστόσο το κόμμα του Μακρόν αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιο στην περιφέρεια του Βαλς.
Ο Φιλίπ είναι στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, ο οποίος ηγείται της μετριοπαθούς πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων και έχει αφήσει να νοηθεί ότι θα ήθελε να βοηθήσει τον Μακρόν.
Η τοποθέτησή του στη θέση του πρωθυπουργού ενδέχεται να πυροδοτήσει και άλλες αποσκιρτήσεις από τους γκολικούς, μετά την ήττα που υπέστησαν στις προεδρικές εκλογές μένοντας εκτός δευτέρου γύρου.
Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλλίας που ένας πρόεδρος ορίζει πρωθυπουργό άνθρωπο ο οποίος δεν ανήκει στην παράταξή του χωρίς να έχει εξαναγκαστεί να κάνει κάτι τέτοιο λόγω ήττας στις βουλευτικές εκλογές.
Ο Φιλίπ ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως ακτιβιστής των Σοσιαλιστών όταν ήταν φοιτητής, συνδεόμενος με τον πρώην πρωθυπουργό Μισέλ Ροκάρ, πριν στραφεί στη Δεξιά. Διατέλεσε διευθυντής δημοσίων σχέσεων στην κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Areva, μεταξύ 2007 και 2010, πριν εκλεγεί βουλευτής το 2012 και δήμαρχος της Χάβρης το 2014.
Πέρυσι πήρε μέρος στην ανεπιτυχή εκλογική προσπάθεια του Ζιπέ για την ηγεσία της Δεξιάς, στις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων, και ύστερα μετείχε στην προεκλογική καμπάνια του προεδρικού υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν. Ο Φιλίπ εγκατέλειψε την καμπάνια όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Φιγιόν.
Ο γενικός γραμματέας πάντως του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, Μπερνάρ Ακουαγιά, χαρακτήρισε «αμφιλεγόμενη» την απόφαση για διορισμό του Εντουάρ Φιλίπ στην πρωθυπουργία, λέγοντας ότι είναι ασαφές ποια πολιτική γραμμή θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.
«Πρόκειται για μια προσωπική απόφαση. Δεν είναι μια πολιτική συμφωνία», τόνισε ο Μπερνάρ Ακουαγέ. Στη συνέχεια όμως, με μήνυμά του στο Twitter, ο Ακουαγέ ανέφερε ότι ο Εντουάρ Φιλίπ «θέτει εαυτόν εκτός της πολιτικής οικογένειας των Ρεπουμπλικάνων».
Ένας «άνδρας της Δεξιάς»
Ο ίδιος ο Εντουάρ Φιλίπ, ως νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, δήλωσε ότι είναι ένας «άνδρας της Δεξιάς», που ενδιαφέρεται πάνω απ’ όλα για το «γενικό συμφέρον», όπως ακριβώς «ο άνδρας της Αριστεράς» Μπερνάρ Καζνέβ, ο προκάτοχός του.
«Έχετε πει ότι είστε ένας άνδρας της Αριστεράς (...). Συμβαίνει κι εγώ ο ίδιος να είμαι ένας άνδρας της Δεξιάς (...). Όπως εσείς, εγώ το γνωρίζω (...) ότι το γενικό συμφέρον πρέπει να οδηγεί τις δεσμεύσεις των βουλευτών, τις δεσμεύσεις των κρατικών λειτουργών και, με κάποιον τρόπο, τις δεσμεύσεις των συμπολιτών μας» δήλωσε ο Φιλίπ έχοντας στο πλευρό του τον Μπερνάρ Καζνέβ κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.