Κόσμος
Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2005 21:16

Ασία: 37 οι νεκροί Αμερικανοί

Τριάντα επτά Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους ή φέρονται, πλέον, νεκροί στις πλημμύρες που σάρωσαν τη νότια Ασία την 26η Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε επίσημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εκκρεμούν 2.100 αιτήματα Αμερικανών, που δηλώνουν ότι μετά τη θεομηνία δεν έχουν καθόλου νέα των δικών τους. Πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι ένα αίτημα υποβάλλεται περισσότερες της μίας φοράς, και γι' αυτό εκτιμά ότι ο αριθμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες συγκέντρωσης βοήθειας για τους πληγέντες. Οι ιδιωτικές δωρεές των Πορτογάλων ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ μέσα σε δύο εβδομάδες. Από την πλευρά της η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προσφέρει οκτώ εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα έχει αποστείλει δύο αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια, αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι αύξησε την κρατική βοήθειά της προς τις χώρες που επλήγησαν από τα τσουνάμι σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και τα 12 εκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη χορηγηθεί.

Η ιδιωτική βοήθεια έχει φθάσει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Δεκατέσσερις Φινλανδοί είναι νεκροί και 176 αγνοούμενοι, σύμφωνα με την αστυνομία.