Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης την Τετάρτη 17 Μαΐου, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη νόσο και την αντιμετώπισή της.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης την Τετάρτη 17 Μαΐου, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη νόσο και την αντιμετώπισή της.
Από τα στοιχεία της Εθνικής Επιδημιολογικής Μελέτης ΕΜΕΝΟ (2015-16) η οποία έγινε σε περίπου 6.000 ενήλικες σε όλη την Ελλάδα και την ενδιάμεση ανάλυση 4.000 ενηλίκων διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 1/3 του πληθυσμού έχουν υπέρταση, δηλαδή περίπου 2.000.000 άτομα, ενώ πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων έχουν υπέρταση.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 40% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι, δηλαδή περίπου 800.000 άτομα. Επιπροσθέτως, το 20% έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία, δηλαδή περίπου 1.500.000 ασθενείς είναι αρρύθμιστοι.
Ενώ από τη μελέτη προέκυψε ότι οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί είναι αυτοί που έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση.
Αναλύοντας τη μελέτη αυτή, ο Πρόεδρος της ΕΕΥ, Γ. Στεργίου, Καθηγητή Παθολογίας & Υπέρτασης, Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Σωτηρία», τόνισε ότι τα ευρήματα αυτά έχουν άμεσες επιπτώσεις στη συχνότητα των εμφραγμάτων της καρδιάς και των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης εθνικού προγράμματος διάγνωσης και ρύθμισης της υπέρτασης.
Όπως είπε, η υπέρταση είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς.
Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης συχνά χρειάζεται συνδυασμός δύο ή περισσότερων φαρμάκων. Η θεραπεία επιλέγεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή και είναι καθημερινή (συνήθως μόνο πρωινή, ή λιγότερο συχνά 2 ή σπάνια 3 φορές την ημέρα) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι. Ενώ η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Ωστόσο, όπως τόνισε, η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς πολλά λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολική κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.