Πολιτιστικά
Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017 08:00

Μυστηριώδης αθανασία, μεταφυσική επικοινωνία και αθώα ενοχή

Δύο μεταφυσικά θρίλερ μυστηρίου, οι περιπέτειες ενός θρυλικού βασιλιά, δύο σκληρές αληθινές ιστορίες, μια απειλούμενη φιλία, το τολμηρό ταξίδι ενός αρκούδου και οι κωμικές συνέπειες μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ξετυλίγονται στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Δύο μεταφυσικά θρίλερ μυστηρίου, οι περιπέτειες ενός θρυλικού βασιλιά, δύο σκληρές αληθινές ιστορίες, μια απειλούμενη φιλία, το τολμηρό ταξίδι ενός αρκούδου και οι κωμικές συνέπειες μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ξετυλίγονται στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

«Η ένατη ζωή του Λούις Ντραξ»

Βασισμένο στο ομώνυμο μπεστ σέλερ της Λιζ Τζένσεν, το ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου του Αλεξάντρ Αζά - με τους Τζέιμι Ντόρναν, Σάρα Γκαντόν, Άαρον Πολ, Άιντεν Λόνγκγουορθ και Όλιβερ Πλατ - ξετυλίγει την παράξενη ιστορία ενός αγοριού, που, αφού έχει ήδη καταφέρει να επιβιώσει από οκτώ σοβαρά ατυχήματα, πέφτει σε έναν γκρεμό, την ημέρα των ένατων γενεθλίων του. Ενώ το παιδί βρίσκεται σε κώμα και η αστυνομία ερευνά τα αίτια της πτώσης του, αναζητώντας τον βίαιο πατέρα του, ένας αναγνωρισμένος νευρολόγος καταφεύγει σε ανορθόδοξες μεθόδους, προκειμένου να «μπει» στο υποσυνείδητο του μικρού, για να ανακαλύψει την αλήθεια και να ερευνήσει τη μυστηριώδη ικανότητά του να ξεφεύγει από τον θάνατο. Μια σοκαριστική αποκάλυψη θα αλλάξει τη μοίρα όλων τους.

«Η βοηθός»

Στο μεταφυσικό θρίλερ μυστηρίου του Ολιβιέ Ασαγιάς, με τους Κρίστεν Στιούαρτ, Λαρς Άιντινγκερ, Σίγκριντ Μπουαζίζ και Τάι Όλουιν, μια νεαρή Αμερικανή, που ζει στο Παρίσι και η εργασία της είναι να ψωνίζει για κάποια διάσημη, έχει το ψυχικό χάρισμα να επικοινωνεί με πνεύματα, όπως και ο δίδυμος αδελφός της που πέθανε πρόσφατα. Στην προσπάθειά της να επικοινωνήσει μαζί του, αρχίζει να δέχεται διφορούμενα μηνύματα από μια άγνωστη πηγή.

«Η ενοχή των αθώων»

Το δράμα της Αν Φοντέν βασίζεται σε μια συνταρακτική πραγματική ιστορία, που διαδραματίστηκε στην Πολωνία του 1945, όταν μια νεαρή Γαλλίδα γιατρός του Ερυθρού Σταυρού, που υπηρετούσε τα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κλήθηκε να προσφέρει τη βοήθειά της σε μία Μονή, όπου οι μοναχές, αντιμετωπίζοντας τη βαρβαρότητα του σοβιετικού στρατού, έπεσαν θύματα βιασμού - μέχρι και σαράντα φορές κάποιες από αυτές, είκοσι σκοτώθηκαν και πέντε κατέληξαν να εγκυμονούν. Εκεί, η γιατρός γίνεται η εξομολόγος και η παρηγοριά αυτών των γυναικών, που δυσκολεύονται να συμφιλιώσουν την πίστη με το γεγονός ότι κυοφορούν. Παίζουν οι Λου Ντε Λαζ, Αγκάτα Μπούζεκ, Αγκάτα Κούλεζα, Βενσάν Μακέν, Τζοάνα Κούλιγκ και Ελίζα Ράισεμπελ.

«Βασιλιάς Αρθούρος: Ο θρύλος του σπαθιού»

Μετά από 1.400 χρόνια που ο μύθος του Αρθούρου μεταφράζεται, ερμηνεύεται, διασκευάζεται και εξελίσσεται από δεκάδες γενιές συγγραφέων, ποιητών, καλλιτεχνών και συνθετών, στην ένατη κινηματογραφική απόπειρα επαναπροσδιορισμού του, ο Γκάι Ρίτσι δημιουργεί μια εντυπωσιακή περιπέτεια φαντασίας, με σύγχρονη καταιγιστική δράση, αλλά και χιούμορ. Με τους Τσάρλι Χάναμ, τους - υποψήφιους για Όσκαρ - Ντζίμον Χούνσου και Τζουντ Λο και τους Άστριντ Μπερζές - Φρίσμπι, Έινταν Γκίλεν, Κέιτ ΜακΓκραθ και Έρικ Μπάνα, σε αυτήν την ταινία που προβάλλεται και σε τρισδιάστατη έκδοση, θα γνωρίσουμε έναν ατίθασο νεαρό Αρθούρο, κυρίαρχο των δρόμων του Λονδίνιουμ, με τη συμμορία του, ο οποίος αγνοεί τον σκοπό για τον οποίο ήρθε στη ζωή, μέχρι τη στιγμή που παίρνει στα χέρια του το θρυλικό ξίφος Εξκάλιμπερ. Τότε, καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις, να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του και να ενώσει τον λαό ενάντια στον τύραννο, που του έκλεψε το στέμμα, αφού δολοφόνησε τους γονείς του, για να γίνει βασιλιάς.

«Μικροί κύριοι»

Στο δράμα του Άιρα Σακς, με τους Γκρεγκ Κίνεαρ, Άλφρεντ Μολίνα και Παουλίνα Γκαρσία, ένα ευαίσθητο γυμνασιόπαιδο, που ονειρεύεται να γίνει καλλιτέχνης, γίνεται αχώριστος φίλος με τον γιο της γυναίκας, στην οποία οι γονείς του νοικιάζουν έναν χώρο. Μια διαμάχη για το ύψος του ενοικίου απειλεί τη φιλία των δύο παιδιών.

«The act of killing»

Το ντοκιμαντέρ των Τζόσουα Οπενχάιμερ και Κριστίν Σιν μάς μεταφέρει στην Ινδονησία, στο πραξικόπημα του 1965, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε λιγότερο από έναν χρόνο. Ο Ανουάρ και οι φίλοι του, από μαυραγορίτες εισιτηρίων, προήχθησαν σε αρχηγούς ταγμάτων θανάτου και σκότωσαν με τα ίδια τους τα χέρια εκατοντάδες άτομα. Μέσα από αυτή την ταινία, συμφώνησαν να εξιστορήσουν εκείνους τους φόνους. Αλλά το βασικό τους κίνητρο, για να συμμετάσχουν, δεν ήταν η κατάθεση της μαρτυρίας τους. Ήθελαν να πρωταγωνιστήσουν ο καθένας στο αγαπημένο του είδος ταινίας: γουέστερν, κατασκοπείας, μιούζικαλ. Γράφουν τα σενάρια, παίζουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, αλλά και τα θύματά τους. Μια εφιαλτική εικόνα, ένα ταξίδι στις μνήμες και τη φαντασία των αμετανόητων δραστών, αλλά και στον σοκαριστικά τετριμμένο κόσμο διαφθοράς και ατιμωρησίας, στον οποίο κατοικούν. Για λόγους ασφαλείας, εξαιτίας των πολιτικών συνθηκών στην Ινδονησία, ο τρίτος σκηνοθέτης, αλλά και άλλοι συντελεστές της ταινίας παραμένουν ανώνυμοι.

«Ο πολικός αρκούδος και οι ανίκητοι»

Ήρωας της κωμωδίας κινουμένων σχεδίων του Τρέβορ Γουόλ είναι ένας πολικός αρκούδος, ο οποίος έχει το χάρισμα να μπορεί να μιλά στους ανθρώπους. Όταν η εταιρεία ενός ανήθικου Αμερικανού δισεκατομμυριούχου εργολάβου επιχειρεί την προώθηση πολυτελών σπιτιών στην Αρκτική, προκειμένου να σώσει τον τόπο του, πηγαίνει στη Νέα Υόρκη, με συμμάχους του τρία σκανταλιάρικα και σχεδόν άτρωτα τρωκτικά.

«Μαμά ξανά!»

Στη γαλλική κωμωδία της Ναντέγκ Λουαζό, με τους Καρίν Βιάρ, Φιλίπ Ρεμπό, Ελέν Βενσάν και Μανόν Νεσέ, μία 50άχρονη γυναίκα, που τρέχει όλη μέρα να προλάβει τις υποχρεώσεις της, ανακαλύπτει ότι είναι πάλι έγκυος. Όμως, είναι πλέον αργά για να αλλάξει την κατάσταση, και η οικογένειά της δεν δείχνει την παραμικρή κατανόηση.