Κόσμος
Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2005 19:31

Η Δύση χαιρετίζει την νίκη του Μαχμούντ Αμπάς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους, δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να καλέσει το νέο πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στην Ουάσινγκτον, συγχαίροντάς τον για τη νίκη του στις εκλογές της Κυριακής http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/01/10/1001830.htm .

Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ συνεχάρη τον Αμπάς, και τον διαβεβαίωσε για την "υποστήριξη" της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να καταλήξει σε μια "ειρηνική λύση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή".

Την υποστηρίξή τους στον Αμπάς εκφράζουν ο ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν, ο αιγύπτιος ομόλογός του Μουμπάρακ, και ο βρετανός πρωθυπουργός Τ. Μπλερ. "Η Τουρκία είναι πολύ ικανοποιημένη για το ότι ο παλαιστινιακός λαός μπόρεσε να εκλέξει έναν ηγέτη με δημοκρατικό τρόπο και για το ότι οι εκλογές διεξήχθησαν ειρηνικά", αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών.

O ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Οχθη, η οποία μποϊκοτάρισε τις παλαιστινιακές εκλογές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συνεχάρη τον Αμπάς για τη νίκη του.

Το Ισραήλ θα κρίνει τον Αμπάς με βάση "τα λόγια και τις πράξεις του" δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπινιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας ότι "πρέπει να δοθεί μιά ευκαιρία στη νέα παλαιστινιακή ηγεσία".