Κόσμος
Τρίτη, 09 Μαΐου 2017 17:07

«Κόκκινες γραμμές» στον Μακρόν εντός και εκτός Γαλλίας

Σε αγώνα για τη σύναψη συμμαχιών εντός και εκτός Γαλλίας ρίχνεται ο μεταρρυθμιστής νέος πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, μέσα στα στενά περιθώρια που του θέτει η γερμανική ηγεμονία στην Ε.Ε., τα ισχυρά συνδικάτα της χώρας και τα παγιωμένα κομματικά συμφέροντα των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων.

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Σε αγώνα για τη σύναψη συμμαχιών εντός και εκτός Γαλλίας ρίχνεται ο μεταρρυθμιστής νέος πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, μέσα στα στενά περιθώρια που του θέτει η γερμανική ηγεμονία στην Ε.Ε., τα ισχυρά συνδικάτα της χώρας και τα παγιωμένα κομματικά συμφέροντα των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων.

Η επόμενη ημέρα του εκλογικού θριάμβου του 39χρονου Μακρόν με ποσοστό 66,1% χαρακτηρίζεται από υψηλές προσδοκίες και θετικά σχόλια, αλλά και σαφείς προειδοποιήσεις από εξωτερικούς και εσωτερικούς παίκτες που ανησυχούν από τις πολιτικές αλλαγές και τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται ο ανεξάρτητος πολιτικός. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτέλεσε χθες ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παρά τους διθυράμβους που επιφύλαξε για τον κ. Μακρόν δεν παρέλειψε ταυτόχρονα να προβεί σε υποδείξεις. «Με τη Γαλλία έχουμε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα.

Οι Γάλλοι δαπανούν υπερβολικά πολλά χρήματα και δαπανούν υπερβολικά πολλά σε λάθος τομείς. Αυτό δεν θα τους βγει» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ από το Βερολίνο, καλώντας ουσιαστικά τον πρόεδρο της Γαλλίας να ακολουθήσει το οικονομικό παράδειγμα της Γερμανίας. Μήνυμα στον Μακρόν έστειλε, όμως, και η γερμανική κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου Τύπου Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει αντίθετη στο ενδεχόμενο για την έκδοση ευρωομολόγων. Η ίδια η καγκελάριος ανέφερε πάντως ότι ο Μακρόν «φέρει τις ελπίδες εκατομμυρίων Γάλλων, καθώς και πολλών ανθρώπων στη Γερμανία και την Ευρώπη».

Σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμό ο κ. Μακρόν αποφάσισε μάλιστα να πραγματοποιήσει στο Βερολίνο την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό το επόμενο διάστημα. Αυτό αποκάλυψε χθες η ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρ του Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem), το οποίο υποστηρίζει τον ανεξάρτητο πρόεδρο της Γαλλίας. Βέβαια, ο νέος πρόεδρος δεν αναμένεται να υποταχθεί εύκολα στη γερμανική πολιτική, αντίθετα με ό,τι συνέβη ουσιαστικά με τους προκατόχους του Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί.

Τις προθέσεις του κ. Μακρόν απέναντι στη γερμανική κυβέρνηση σχολίασε ο γερμανικός Τύπος. «Ο Μακρόν δεν θα είναι εύκολος φίλος για τη γερμανική κυβέρνηση» ανέφερε το Spiegel Online και προέβλεψε ότι «ο Μακρόν δεν πρόκειται να γίνει χειροκροτητής της γερμανικής ευρωπαϊκής πολιτικής«. «Δεν συμμερίζεται τον φετιχισμό του Σόιμπλε με το δόγμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, έχει ήδη επικρίνει τα υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας και ζητά μεταρρυθμίσεις στις οποίες το Βερολίνο είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να συναινέσει, όπως μια οικονομική και νομισματική ένωση με έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, κοινοτική διαχείριση των χρεών και έναν ενιαίο προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη» ανέφερε το ηλεκτρονικό περιοδικό και κατέληξε: «Όλ­α αυτά είναι αδιανόητα για τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ».

Μεγαλύτερες δυνατότητες για μια γόνιμη γαλλογερμανική συνεργασία θα ανοιχτούν όμως σε μια ενδεχόμενη επικράτηση των Σοσιαλδημοκρατών του SPD στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Θα πρέπει να πάψουμε να κουνάμε το δάχτυλο σαν δάσκαλοι στους Γάλλους για τα ελλείμματα και να τους βοηθήσουμε ως χώρα με ισχυρή οικονομία σε κοινές επενδύσεις» ανέφερε ο κ. Γκάμπριελ και σημείωσε ότι ο Μακρόν χρειάζεται χρόνο για να περιορίσει τα γαλλικά ελλείμματα.

Το στοίχημα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου

Ο νεαρότερος πρόεδρος της Γαλλίας τίθεται αντιμέτωπος και με υψηλά εμπόδια στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η δυνατότητά του να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του συνδέεται στενά με την έκβαση των βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο, τις οποίες πολλοί αποκαλούν «τρίτο γύρο των προεδρικών εκλογών». Το βασικό ερώτημα είναι αν το κίνημα του Μακρόν θα επιτύχει αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές, ή αν θα αναγκαστεί να συμμαχήσει με τους σοσιαλιστές ή με τους ρεπουμπλικάνους της «γκολικής» Δεξιάς.

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το κίνημά του στην πρώτη θέση, αλλά μια έρευνα της Ipsos που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα Le Monde καταγράφει ότι το 61% των ψηφοφόρων δεν επιθυμεί να επιτύχει απόλυτη πλειοψηφία ο Μακρόν στη γαλλική εθνοσυνέλευση. Επίσης δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας αποκάλυψε ότι το 43% από τα 20 εκατομμύρια των ψηφοφόρων που ψήφισαν Μακρόν τη δεύτερη Κυριακή το έκαναν προκειμένου να εμποδίσουν την εκλογή της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Το 33% ψήφισε τον 39χρονο επειδή θεωρεί ότι εκφράζει κάτι νέο, το 16% επειδή συμφωνεί με το πρόγραμμά του και το 8% επειδή γοητεύτηκε από την προσωπικότητά του.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται, όμως, και η επιλογή του προσώπου που θα επιλέξει ο Μακρόν για πρωθυπουργό της χώρας.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας έχει ήδη κάνει την επιλογή του, όμως, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, δεν πρόκειται να την αποκαλύψει έως την ανάληψη των καθηκόντων του στις 14 Μαΐου. Σύμφωνα με τη Le Parisien σημαντικές ελπίδες συγκεντρώνει ο 54χρονος Ρισάρ Φεράν, γενικός γραμματέας του κινήματος του Μακρόν «Εμπρός», ο οποίος παραιτήθηκε από μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αντίθετα, ο πρώην υπουργός Άμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν δεν εγκαταλείπει τους Σοσιαλιστές και έτσι θεωρείται απίθανο να ηγηθεί της εκστρατείας των υποψηφίων του «Εμπρός» στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Στους επικρατέστερους υποψηφίους συγκαταλέγεται ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού ο οποίος πήρε μέρος σε συναντήσεις στρατηγικής σημασίας στο αρχηγείο του Μακρόν.

Πάντως χθες προσωπικότητες της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς ξεκαθάρισαν ότι δεν σκοπεύουν να συνεργαστούν με τον νέο πρόεδρο. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ απέκλεισε, μάλιστα, κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση του Μακρόν.

Αντίστοιχα, ρεπουμπλικανοί πολιτικοί όπως η Βαλερί Πεκρές (πρόεδρος της περιφέρειας Ιλ-ντε-Φρανς) αν και ψήφισε τον Μακρόν για να ηττηθεί η Λεπέν, δήλωσε ότι ο νέος πρόεδρος δεν διαθέτει ούτε «αρκετή τόλμη» ούτε «την απαραίτητη αποφασιστικότητα». Ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει όμως απέναντί του και τον αριστεριστή Ζαν Λικ Μελανσόν, ο εκπρόσωπος του οποίου, Αλεξίς Κορμπιέρ, κατηγόρησε τον Μακρόν ότι ετοιμάζεται «να ανάψει σπίρτο» σε μια Γαλλία που ομοιάζει με πυριτιδαποθήκη.

Σκληρός με Λονδίνο

Αγκάθι αναμένεται να αποτελέσουν και οι σχέσεις του Μακρόν με τη βρετανική κυβέρνηση της συντηρητικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, που αναμένεται να επανεκλεγεί πανηγυρικά στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Μάλιστα ο οικονομικός σύμβουλος του Μακρόν, Ζαν Πιζανί-Φερί, διεμήνυσε από χθες ότι ο νέος πρόεδρος θα είναι σκληρός στις διαπραγματεύσεις για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., αλλά δεν θα επιδιώξει την τιμωρία του Λονδίνου. «Έχουμε διαφορετικά συμφέροντα σε κάποια ζητήματα των διαπραγματεύσεων. Άρα θα υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση και θα είναι σκληρός», δήλωσε ο Πιζανί-Φερί στο ραδιόφωνο του BBC.

Πρώτη γεύση...

Λίγες ώρες μετά την εκλογή του ο Μακρόν πήρε μια πρώτη γεύση από κινητοποιήσεις, καθώς χθες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο Παρίσι κατά των ελαστικών σχέσεων εργασίας και υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα παραρτημάτων του Κοινωνικού Μετώπου και των συνδικαλιστικών ενώσεων CGT, Sud ή Unef. Το Κοινωνικό Μέτωπο είχε προτρέψει τους πολίτες κατά το διάστημα μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών «να δώσουν μάχη εναντίον των δύο υποψηφίων». Είχε καλέσει τους Γάλλους «να συμμετάσχουν στην πρώτη κινητοποίηση της πενταετούς θητείας (του νέου προέδρου), είτε ανερχόταν στην εξουσία η πανώλη είτε η χολέρα».