Σαφή εικόνα για το περιεχόμενο των μέτρων απομείωσης του χρέους θα έχει η ελληνική Βουλή, πριν από την ψήφιση στις 18 Μαΐου της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών, όπως προανήγγειλε χθες ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης. «Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Όταν οι βουλευτές κληθούν να ψηφίσουν θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα μέτρα για το χρέος» αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Βουλής συνομιλώντας χθες με δημοσιογράφους.
Από την έντυπη έκδοση
Των Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου και Γιάννη Καμπουράκη
Σαφή εικόνα για το περιεχόμενο των μέτρων απομείωσης του χρέους θα έχει η ελληνική Βουλή, πριν από την ψήφιση στις 18 Μαΐου της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών, όπως προανήγγειλε χθες ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης. «Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Όταν οι βουλευτές κληθούν να ψηφίσουν θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα μέτρα για το χρέος» αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Βουλής συνομιλώντας χθες με δημοσιογράφους.
Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι η ελληνική Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία τέσσερις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου. Ειδικότερα ανέφερε ότι η συμφωνία για τη 2η αξιολόγηση θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές προς συζήτηση στις 15 και 16 Μαΐου. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαΐου, με τη 18η να αποτελεί την επικρατέστερη ημέρα ψήφισης.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο «διαρροής» από κάποιο μέλος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίσιμη ψηφοφορία, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι δεν περιμένει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, εκτίμησε ότι θα υπάρξει διευρυμένη πλειοψηφία στην ψήφιση των αντίμετρων που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές. «Και άλλα κόμματα θα στηρίξουν κάποια από τα αντίμετρα» ανέφερε ο κ. Βούτσης και εκτίμησε ότι η Ν.Δ. θα έχει «πολύ μεγάλο πρόβλημα» να μην ψηφίσει κυρίως τα φορολογικά αντίμετρα. «Και η χώρα μου επίσης περνάει δύσκολες μέρες εδώ και επτά χρόνια, αλλά είμαστε σε μία πορεία να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό».
Η φράση αυτή που είπε ο πρωθυπουργός στην πρώην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίχνερ, η οποία -μετά από πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ- επισκέπτεται τη χώρα μας, είναι η κομβική φράση του μετα-μνημονιακού αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Κυριαρχεί ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι η πρώτη κυβέρνηση που ζήτησε και επέβαλε άδικες θυσίες στους πολλούς, είναι όμως η πρώτη κυβέρνηση που δίνει την προοπτική εξόδου από την κρίση, δηλαδή «οι θυσίες με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιάνουν τόπο».
Το μετα-μνημονιακό αφήγημα του κ. Τσίπρα, το οποίο έχει στόχο να πειστούν στελέχη, βουλευτές και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν τη μάχη της επόμενης ημέρας και ότι η κυβέρνηση έχει εξαετή (2+4 χρόνων) προοπτική. Έχει όμως και πολλές προϋποθέσεις, η βασικότερη εκ των οποίων είναι η ομαλή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για μεσοπρόθεσμα μέτρα χρέους και εισαγωγή των ελληνικών ομολόγων στο QE το αργότερο ως τον Σεπτέμβριο.
Το Μαξίμου, παράλληλα με την ψήφιση των μέτρων και την προώθηση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους, υλοποιεί ένα βραχυπρόθεσμο πολιτικό και επικοινωνιακό σχέδιο που περιλαμβάνει:
Σε ξεχωριστά άρθρα προς... αλίευση συναίνεσης
Συνεργάτες του κ. Τσίπρα υποστηρίζουν ότι η τακτική της κατάθεσης και ψήφισης κάθε θετικού μέτρου της συμφωνίας σε ξεχωριστό άρθρο θα αποδώσει πολιτικά για την κυβέρνηση και θα διασπάσει το μπλοκ της αντιπολίτευσης. Η εκτίμησή τους είναι ότι ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, αλλά και Χρυσή Αυγή θα ψηφίσουν το σύνολο των άρθρων με τα αντίμετρα, ενώ αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. θα «σπάσουν» την επίσημη γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα ψηφίσουν όλα ή κάποια αντίμετρα, άλλοι με κριτήρια στήριξης συγκεκριμένων αδύναμων κοινωνικών ομάδων, άλλοι με γεωγραφικά κριτήρια. Δεν απαντούσαν ωστόσο στην ερώτηση ποια είναι η πηγή αυτών των εκτιμήσεων, αν έχουν γίνει κάποιες συναντήσεις ή συζητήσεις στο παρασκήνιο εντός ή εκτός Βουλής.
Την ίδια στιγμή, επαναλαμβάνουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ίδιοι δεν αναμένουν προβλήματα για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε καν θέμα ενεργοποίησης του κανονισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή παραίτησης και αντικατάστασης κάποιου βουλευτή λόγω διαφωνίας. Διευκρίνιζαν μάλιστα ότι το ίδιο βέβαιοι είναι και για τη στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ. Σε ό,τι αφορά τη ρήση του Προέδρου της Βουλής κ. Βούτση ότι όλοι οι βουλευτές όταν κληθούν να ψηφίσουν τα μέτρα θα έχουν εικόνα των μεσοπρόθεσμων για το χρέος, δεν απαντούσαν συγκεκριμένα, έλεγαν ωστόσο ότι η πρόβλεψη αυτή αφορά μάλλον τη συνεδρίαση του EWG που θα προηγηθεί της συνεδρίασης του Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου η κυβέρνηση αναμένει να δοθεί κάποιο σήμα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους που θα εξειδικευθεί από τους υπουργούς Οικονομικών λίγες ημέρες μετά.