Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Κίνα συνέχισε να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, παρά τα προβλήματα υποδομών και αδρανούς παραγωγής, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Κίνα συνέχισε να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, παρά τα προβλήματα υποδομών και αδρανούς παραγωγής, σύμφωνα με το Bloomberg.
Συγκεκριμένα, στις 31 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η ηλιακή παραγωγή έφτασε τις 21,4 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας της χώρας, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς άγγιξε σχεδόν τα 85 γιγαβάτ, προσθέτοντας 7,21 γιγαβάτ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το 89% εξ αυτών εγκαταστάθηκε στην κεντρική και ανατολική Κίνα. Η αντίστοιχη αύξηση του πρώτου τριμήνου του 2016 ήταν σχεδόν 70 μεγαβάτ χαμηλότερη.
Αυτή η αύξηση έλαβε χώρα παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη ηλιακή αγορά στον κόσμο πολλές εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας παραμένουν σε αδράνεια, λόγω της συμφόρησης της υποδομής των δικτύων μεταφοράς.
Ενδεικτικά, η Κίνα είχε αδρανή παραγωγή περίπου 2,3 δισεκατομμυρίων κιλοβατώρων ηλιακής ενέργειας κατά το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση από τα 1,9 δισεκατομμύρια το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας.
Το τελευταίο πενταετές σχέδιο της Κίνας ορίζει ως προτεινόμενο στόχο τα 110 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας έως το 2020, 40 γιγαβάτ κάτω από τον αρχικό στόχο των 150, εν μέρει ως αποτέλεσμα κάποιων προβλημάτων υποδομής σε ορισμένες περιοχές στις δυτικές επαρχίες, αλλά και αναθεώρησης της ενεργειακής πολιτικής.
Ωστόσο, η παγίωση της Κίνας ως παγκόσμια ηγέτιδα της πράσινης τεχνολογίας παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η Κίνα ακόμα και σήμερα συνεχίζει να εισάγει άνθρακα, οπότε η εξάλειψη ενός περιττού κόστους εισαγωγής και η αξιοποίηση των υφιστάμενων ενεργειακών αποθεμάτων εντός των συνόρων της, έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία της, πέρα από τα προφανή οφέλη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.