Πολιτιστικά
Δευτέρα, 08 Μαΐου 2017 09:30

Εικαστικό ταξίδι σε μια λαμπερή αυτοκρατορία

Η προσωπική ζωγραφική προσέγγιση ενός ιστορικού αφηγήματος μιας χιλιόχρονης αυτοκρατορίας, της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, παρουσιάζεται στην έκθεση του Ηλία Κοντοζαμάνη με τίτλο «Ο βυζαντινός κόσμος», στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Η προσωπική ζωγραφική προσέγγιση ενός ιστορικού αφηγήματος μιας χιλιόχρονης αυτοκρατορίας, της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, παρουσιάζεται στην έκθεση του Ηλία Κοντοζαμάνη με τίτλο «Ο βυζαντινός κόσμος», την οποία θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τη Δευτέρα 8 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, τον Νοέμβριο του 2016, και εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο, περιλαμβάνει 62 ζωγραφικά έργα σε λάδι και τέμπερα και θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουλίου.

Μέσα από «δάνεια» πραγματικών προσώπων

Στα έργα της έκθεσης, μέσα από «δάνεια» πραγματικών προσώπων, ζωντανεύουν ιστορικές προσωπικότητες των χρόνων του Βυζαντίου: αυτοκράτορες και αυτοκράτειρες, άρχοντες και πριγκίπισσες, στρατηλάτες, φιλόσοφοι και πατριάρχες, επιστήμονες, ιστορικοί, γιατροί, αλλά και ψαράδες, βαρκάρηδες και άλλοι απλοί άνθρωποι.

Πρόκειται για πορτραίτα από το παρελθόν μιας Αυτοκρατορίας, τα οποία παραπέμπουν στο σήμερα, γεφυρώνοντας τον χρόνο και την τέχνη: «Δάνειο» για το πορτρέτο του Αυτοκράτορα των Ρωμαίων, Ιωάννη Γ΄ Δούκα Βατάτζη, δίνει το πρόσωπο του γνωστού σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, η Δρ Μαριάννα Βιλδιρίδη αποτυπώνεται στον καμβά του Ηλία Κοντοζαμάνη ως αυτοκράτειρα Αριάδνη, η ηθοποιός Ντίνα Ανδριοπούλου απεικονίζεται ως βυζαντινή αρχόντισσα. Έτσι, το μεγαλείο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας διατρέχει μορφές και εκφράσεις ανθρώπων που εκπροσωπούν τη σύγχρονη Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την άποψη του καλλιτέχνη πως η συνέχεια της ιστορίας και του πολιτισμού είναι αδιάρρηκτη.

Ανώτατος Δικαστικός και καλλιτέχνης

Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης είναι Ανώτατος Δικαστικός Λειτουργός και  διευθυντής κατάρτισης και επιμόρφωσης στη Σχολή Δικαστών στη Θεσσαλονίκη και πιστεύει ότι «ο Δικαστής, στη σύγχρονη εποχή της αμφισβήτησης αξιών και παλαιών προτύπων, δεν μπορεί να είναι ο δικαστής που γνωρίζει μόνο τους νόμους και τη νομολογία, αλλά πρέπει να είναι μια πολύπλευρη προσωπικότητα μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι».

Αυτό επιχειρεί να κάνει μέσα από το ζωγραφικό του έργο και εξηγεί για την έκθεση «Ο βυζαντινός κόσμος»: «Με την έκθεση αυτή, θέλω να σας παρουσιάσω μια αυτοκρατορία χιλιόχρονη και λαμπερή, την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και να σας παρασύρω σε ένα ταξίδι συναρπαστικό, μαγικό, μαυλιστικό, στα παμπάλαια εκείνα χρόνια που η Αυτοκρατορία ήταν σχεδόν όλος ο κόσμος, σε μια διαδρομή που ξεκινά με τον Φλάβιο Βαλέριο Κωνσταντίνο τον Α΄, γιο της Ελένης, και ολοκληρώνεται με τον Κωνσταντίνο τον ΙΑ΄ τον Παλαιολόγο.

Σε αυτήν την εικαστική διαδρομή, συναντάμε αυτοκράτειρες και αυτοκράτορες, άρχοντες και πριγκίπισσες, στρατηγούς, φιλόσοφους και πατριάρχες, επιστήμονες, ιστορικούς, γιατρούς, στο παλάτι, στις εκκλησίες, στα πανεπιστήμια και στα νοσοκομεία που ίδρυσαν, αλλά και ψαράδες, βαρκάρηδες, χαλκοπράττες, ταβερναραίους στις αγορές, στα καπηλειά του Ιππόδρομου και στα μαγειριά της πόλης».

Πληροφορίες

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Βασ. Σοφίας 22 - Αθήνα, τηλ.: 213 2139572 και 213 2139517. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 09:00 - 16:00, Δευτέρα: κλειστό.

naftemporiki.gr