Πολιτική
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2005 12:04

Ευρωπαϊκή πρωτιά στο κάπνισμα κατέχουν οι Ελληνες

Διπλή πρωτιά καταλαμβάνουν οι Ελληνες καπνιστές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Η αυξητική τάση δε, που παρουσιάζει το κάπνισμα στον γυναικείο πληθυσμό τα τελευταία 20 χρόνια, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου, για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή, επιτρόπου, Μάρκου Κυπριανού, στην ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκατίας, Κώστα Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα, με την ερώτηση, που κατέθεσε προσφάτως ο κ. Χατζηδάκης, αναφορικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, ζητούσε να πληροφορηθεί από την Επιτροπή τα υπάρχοντα συγκριτικά στοιχεία για την έκταση του προβλήματος, το κόστος του καπνίσματος στον προϋπολογισμό των Εθνικών Συστημάτων Υγείας των κρατών-μελών, καθώς και ποιές άμεσες πρωτοβουλίες πρόκειται να υιοθετήσει η Κομισιόν, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Τα συγκριτικά στοιχεία, που ο κ. Κυπριανού παραθέτει, παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον. Ο Ελληνας επίτροπος, αναφέρεται πρωτίστως σε μία πρόσφατη έκθεση, που χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή και συντάχθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων, σε θέματα δημόσιας υγείας και καπνίσματος.

Η έκθεση, συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με τη διάδοση του καπνίσματος κατά τα τελευταία 20 χρόνια σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Οι εκτιμήσεις για τη διάδοση του καπνίσματος στον ανδρικό πληθυσμό στην Ε.Ε., κυμαίνονται από 16% στη Σουηδία έως 51% στην Ελλάδα και στη Λετονία.

Οσον αφορά στη διάδοση του καπνίσματος στον γυναικείο πληθυσμό, οι εκτιμήσεις κυμαίνονται αντιστοίχως από 8% στην Κύπρο έως 39% στην Ελλάδα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στους άνδρες καπνιστές, η χώρα μας παρουσιάζει μία από τις μικρότερες πτωτικές τάσεις (-5% σε διάστημα 16 ετών), διατηρώντας την πρώτη θέση. Παράλληλα και στις γυναίκες, με μία εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 95%, βρισκόμαστε στην πρώτη θέση με 39% ποσοστό γυναικών που καπνίζουν και διαφορά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων, παό τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπροσθέτως, ο κ. Κυπριανού, αναφέρεται σε στοιχεία από το Πάνελ Νοικοκυριών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECHP), που καλύπτουν 10 κράτη-μέλη της Ε.Ε. των 15. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, ότι το 2001, ο ελληνικός ανδρικός πληθυσμός ηλικίας 25-34 ετών κατείχε την πρώτη θέση στο κάπνισμα εκείνο το διάστημα, μεταξύ όλων των χωρών και των ηλικιακών ομάδων, με ποσοστό 70,2%. Το ίδιο ισχύει και για τον γυναικείο πληθυσμό, ηλικίας 35-44 ετών (ποσοστό 51,7%). Ο επίτροπος, σημειώνει επίσης, ότι το κάπνισμα στοιχίζει ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πάνω από 100 δισ. ευρώ, ποσόν που ισοδυναμεί στο 1% του ΑΕΠ.

Ο κ. Κυπριανού, στην απάντησή του στον κ. Χατζηδάκη, τονίζει, ότι οι μελλοντικές ενέργειες της Επιτροπής, θα στηριχθούν στην υπάρχουσα ισχυροί κανονιστική βάση για τα προϊόντα καπνού και τη διαφήμισή τους (Οδηγίες 2001/37/ΕΚ και 2003/33/ΕΚ). Σε αυτές τις ενέργειες, περιλαμβάνεται κατ'αρχάς η νέα «Αντικαπνιστική Εκστρατεία» με σλόγκαν «Είστε ελεύθεροι να πείτε όχι», το κόστος της οποίας θα ανέλθει σε 73 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και η οποία συμβάλλει στη διάδοση του μηνύματος των βλαβερών επιπτώσεων του καπνίσματος.

Παράλληλα, η Επιτροπή προετοιμάζει κατάλογο έγχρωμων αποκρουστικών φωτογραφιών, με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, που μπορεί να τοποθετηθούν - εάν το θέλουν τα κράτη, μέλη - στις συσκευασίες προϊόντων καπνού.