Κόσμος
Πέμπτη, 04 Μαΐου 2017 14:05

Βενεζουέλα: Ο φυλακισμένος Λεοπόλντο Λόπες είναι ζωντανός

Ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες είναι ζωντανός, όπως αποδεικνύεται σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το καθεστώς Μαδούρο.

Ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Λεοπόλντο Λόπες είναι ζωντανός, όπως αποδεικνύεται σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το καθεστώς Μαδούρο.

Σε αυτό, ο ηγέτης του κεντρώου πολιτικού κόμματος «Λαϊκή Θέληση» (μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στέλνει μήνυμα στην οικογένειά του μέσα από το κελί του ότι είναι καλά στην υγεία του.

Το «μπολιβαριανό» καθεστώς υπό τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εμποδίζει την επαφή του Λ. Λόπες με τους συγγενείς του εδώ και παραπάνω από έναν μήνα, ενώ τη νύχτα είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι είναι νεκρός και η σορός του έχει μεταφερθεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Η σύζυγός του μετέβη στο νοσοκομείο, όπου της ανακοινώθηκε ότι οι φήμες δεν ίσχυαν.

Ο Λεοπόλντο Λόπες βρίσκεται στη φυλακή από το 2014, καθώς είχε κατηγορηθεί ως υποκινητής των ταραχών που είχαν ξεσπάσει εκείνη τη χρονιά μεταξύ διαδηλωτών της αντιπολίτευσης και των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες είχαν οδηγήσει στον θάνατο 43 ανθρώπων.

Ο Λ. Λόπες και ο ηγέτης του κεντρώου - κεντροδεξιού κόμματος «Πρώτα Δικαιοσύνη», Ενρίκε Καπρίλες, είναι οι δύο πιο προβεβλημένοι ηγέτες του ενιαίου συνασπισμού Κεντροαριστεράς - Κέντρου - Κεντροδεξιάς «Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), που επιδιώκει την πτώση του προέδρου Μαδούρο, με διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Η MUD ελέγχει με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων το κοινοβούλιο (Εθνοσυνέλευση) της Βενεζουέλας, μετά τη συντριπτική νίκη της στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015, πράγμα που της δίνει ισχυρότατες εξουσίες έναντι της κυβέρνησης. Ωστόσο ο πρόεδρος Μαδούρο ακυρώνει συστηματικά, με τη βοήθεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κάθε νομοσχέδιο το οποίο υπερψηφίζεται από την Εθνοσυνέλευση, αρνούμενος να το κυρώσει.

naftemporiki.gr