Πολιτική
Πέμπτη, 04 Μαΐου 2017 11:41

Αλ. Τσίπρας: Εξιτήριο από την επιτροπεία

Για «δύσκολη πολιτική επιλογή» που όμως δίνει «εξιτήριο από την επιτροπεία και τέλος στην εποχή των μνημονίων» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, περιγράφοντας το πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς. Όπως είπε κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, «παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, κατορθώσαμε η τεχνική συμφωνία είναι εν τέλει ισορροπημένη και βιώσιμη».

Για «δύσκολη πολιτική επιλογή», που όμως δίνει «εξιτήριο από την επιτροπεία και τέλος στην εποχή των μνημονίων» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, περιγράφοντας το πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη συμφωνία «ισορροπημένη και βιώσιμη», τονίζοντας ότι έχει «μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».

«Βρισκόμαστε σήμερα, λίγες μέρες μετά την κατάληξη ακόμα μιας κρίσιμης και σκληρής μάχης. Παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, κατορθώσαμε η τεχνική συμφωνία να είναι εν τέλει ισορροπημένη και βιώσιμη» ανέφερε συγκεκριμένα.

Σημείωσε ακόμη πως «παρά την παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον δημοσιονομικές επιβαρύνσεις μετά τη λήξη του προγράμματος ύψους 4,5 δισ. ευρώ, πετύχαμε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο», αν και όπως παραδέχθηκε «και η τωρινή συμφωνία δεν παύει να είναι κομμάτι του πλαισίου από το οποίο αγωνιζόμαστε να απεμπλακούμε».

«Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας»

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει «πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της και απόλυτη επίγνωση της κατάστασης» ενώ άφησε αιχμές για τη στάση των δανειστών. «Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας. Ούτε έγιναν τον Ιούλιο του ’15, ούτε το Μάη του ’16, ούτε τώρα. Και αυτό δεν είναι ηθικό σχόλιο. Είναι η πραγματικότητα» είπε.

«Διαπραγματευτήκαμε σκληρά»

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ιεραρχήσει ως θεμελιώδη στόχο της να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά, όπως ανέφερε, δεν είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει αυτό το στόχο λαμβάνοντας το οποιοδήποτε κόστος. «Δεν υπήρξαμε ποτέ θιασώτες της λογικής του «πάση θυσία». Δεν ακούσαμε ποτέ τις φωνές που επανειλημμένα μας καλούσαν να υπογράψουμε ό,τι συμφωνία μάς φέρουν οι θεσμοί. Για το λόγο αυτό, διαπραγματευτήκαμε σκληρά. Σε κάποια σημεία υποχωρήσαμε, όμως, σε άλλα τόσα καταφέραμε να κερδίσουμε πράγματα που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας» επισήμανε.

Αναφερθείς στο περιεχόμενο της τεχνικής συμφωνίας είπε ότι βρίσκεται στο πνεύμα της πολιτικής απόφασης του Eurogroup της 7ης Απριλίου, με την τροποποίηση του δημοσιονομικού μείγματος το 2019 και το 2020, με περιοριστικά μέτρα ύψους 1% συν 1% αλλά και ισόποσα μέτρα ελάφρυνσης. Επανέλαβε ότι το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, δηλαδή, όπως είπε, «δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι είμαστε εντός των στόχων του προγράμματος».

Σε ξεχωριστό άρθρο τα αντίμετρα

Για τα αντίμετρα διευκρίνισε ότι θα κατατεθούν ως ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή ώστε «όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν έστω αυτό το ευνοϊκό κομμάτι της συμφωνίας».

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι περιμένει να δει την τελική στάση του κ. Μητσοτάκη «ο οποίος σήμερα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, γιατί ισχυρίζεται πως αυτά τα θετικά μέτρα είναι απλά ψίχουλα». «Με αυτή του τη στάση έχει βρεθεί όμως μπροστά σε ένα αδιέξοδο που δημιούργησε ο ίδιος. Είτε θα αρνηθεί να ψηφίσει τα θετικά μέτρα και θα επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη όταν καταψήφισε την παροχή της εφάπαξ 13ης σύνταξης. Είτε θα τα ψηφίσει, αναγνωρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα όχι απλά δεν αποτελούν ψίχουλα αλλά μια ουσιαστική στήριξη προς τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις», δήλωσε.

«Χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα»

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την τεχνική συμφωνία ως «το πρώτο αποφασιστικό βήμα» για να κλείσουν άμεσα άλλες σημαντικές εκκρεμότητες, με πρώτη και βασική αυτή του χρέους. «Χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα. Μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μάη, θα πρέπει να έχουν σαφώς περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος» είπε.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση αναμένει μία λύση για το χρέος που θα δημιουργεί ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας για την ελληνική οικονομία και παράλληλα θα καλύπτει τόσο τους Ευρωπαίους όσο και το ΔΝΤ. «Γνωρίζουμε όλοι την απόσταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και –κυρίως– τη Γερμανία στο συγκεκριμένο θέμα. Όμως η Ελλάδα έχει κάνει όσα της αναλογούν και μένει πλέον όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πειθαρχήσουν στις αποφάσεις του περασμένου Μάη» ανέφερε.

Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου

Απευθυνόμενος στους υπουργούς ο Πρωθυπουργός είπε ότι το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί και πως δεν υπάρχει πλέον για κανέναν το άλλοθι της διαπραγμάτευσης. Όπως είπε, από την επόμενη μέρα και της τυπικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ξεκινά η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης σε ορίζοντα εξαετίας. «Τα δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2019 αλλά και η τετραετία που θα ακολουθήσει αυτή την αναμέτρηση, η οποία θα είναι η πρώτη περίοδος μετά από μια δεκαετία που μια ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να υλοποιήσει έργο εκτός της μέγγενης της επιτροπείας» ανέφερε.

Προανήγγειλε τέλος ότι από την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί κάθε υπουργείο ξεχωριστά για να λάβει «σαφή εικόνα περί των πεπραγμένων αλλά και του σχεδιασμού».