Πολιτιστικά
Πέμπτη, 04 Μαΐου 2017 13:40

Γωγώ Μπρέμπου: «…Να ανασκουμπωθούμε και να βγούμε, επιτέλους, από το τέλμα…»

Πρωταγωνίστρια σε ένα έργο που αποτυπώνει τα πάθη, τις εξάρσεις και τα τραύματα της Ελλάδας του τελευταίου αιώνα, παραθέτοντας μοναδικές στιγμές που σημάδεψαν το μέλλον της, η ηθοποιός Γωγώ Μπρέμπου μάς μιλά για την παράσταση «Νίκη».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Πρωταγωνίστρια σε ένα έργο που αποτυπώνει τα πάθη, τις εξάρσεις και τα τραύματα της Ελλάδας του τελευταίου αιώνα, παραθέτοντας μοναδικές στιγμές που σημάδεψαν το μέλλον της, η ηθοποιός Γωγώ Μπρέμπου μάς μιλά για την παράσταση «Νίκη».

Το έργο του Χρήστου Α. Χωμενίδη, που αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και μεταφέρθηκε στη θεατρική σκηνή σε σκηνοθεσία  Σταμάτη Φασουλή, παρουσιάζεται στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», έως τις 7 Μαΐου.

Ως μία από τις ηρωίδες του έργου, η Γωγώ Μπρέμπου είναι αφιερωμένη, ψυχή τε και σώματι, στο όραμα ενός δικαιότερου κόσμου και μιλά για την παράσταση και για τα συναισθήματά της για τη σημερινή Ελλάδα.

Ποια περίοδος της Ελλάδας ζωντανεύει στο έργο και τι αποτυπώνει;

«Η “Νίκη” ξεκινάει στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο Πελοποννήσιος παππούς της ομώνυμης ηρωίδας κλέβει τη γιαγιά της, και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του 20ού. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα έργο - ποταμό. Μέσα από τη ζωή μιας οικογένειας, τις εξάρσεις και τα πάθη της, αφηγούμαστε την πρόσφατη Ιστορία της πατρίδας μας. Όλες οι επιλογές των Ελλήνων αποτυπώνονται επί σκηνής».

Σκιαγραφείστε μας τους ήρωες του έργου.

«Από πού να ξεκινήσω; Από τον Μικρασιάτη παππού της Νίκης, ο οποίος γλυτώνει χάρη στην ευφυΐα του από την Καταστροφή και, λίγους μήνες αργότερα, χάνει όλη του την περιουσία στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης; Από τον πατέρα της Νίκης, που προσχωρεί μέσα σε μια νύχτα στον κομμουνισμό και εκλέγεται, στα είκοσι έξι του, πρώτος βουλευτής Αθηνών, για να συγκρουστεί αργότερα με τη σταλινική ηγεσία του κόμματος, να διαγραφεί και να αφεθεί στη μοίρα του; Από τη μάνα της Νίκης, που απαρνιέται τα νυφικό με τα χρυσά φλουριά και αφιερώνει τη ζωή της στο επαναστατικό όραμα; Από τις θείες της, οι οποίες παντρεύονται επιφανή μέλη της συντηρητικής παράταξης και κάνουν μια τελείως διαφορετική ζωή; Ή να μιλήσω για την ίδια τη Νίκη, ένα κορίτσι, το οποίο μεγάλωσε έγκλειστο, σαν άλλη Άννα Φρανκ, και βγαίνοντας, στα δεκαεφτά της, από τη βαθιά παρανομία, ερωτεύτηκε κάποιον που η προσωπικότητά του ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις αυστηρές αξίες των γονιών της; Ας σταθώ στη γιαγιά Σεβαστή, τη γιαγιά της Νίκης. Η Σεβαστή είναι η Ελλάδα η ίδια. Αγαπάει χωρίς όρους όλα τα παιδιά της και είναι έτοιμη να θυσιαστεί για εκείνα».

Πώς εξελίσσεται η ιστορία τους και με ποιον τρόπο την αφηγείται η Νίκη;

«Ευφυέστατα, ο Σταμάτης Φασουλής έχει διατηρήσει τη δομή του βιβλίου. Έχουμε ανάμεσά μας τρεις Νίκες. Τη Νίκη, την επαύριο του θανάτου της, η οποία, απελευθερωμένη από τις δεσμεύσεις του χρόνου και του τόπου, αφηγείται τη ζωή της. Τη Νίκη έφηβη, που ακολουθεί τους γονείς της στην πιο δύσκολη και μοναχική περιπέτεια. Τη Νίκη νήπιο, να επιστρέφει μαζί με τη μάνα της από την εξορία στη Σίφνο, όπου βρισκόταν από εβδομήντα ημερών, και να γίνεται ζωντανή κούκλα για τις κοσμικές της θείες».  

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δικού σας ρόλου;

«Η Άννα Μυλωνά, που εγώ ενσαρκώνω, είναι μια γυναίκα αφιερωμένη, ψυχή τε και σώματι, στο όραμα ενός δικαιότερου κόσμου. Έχει γεννηθεί σε μια πολύ εύπορη οικογένεια της Πελοποννήσου, στις αρχές του 20ού αιώνα, μα, από τα πρώτα νιάτα της, έχει διαλέξει τον δικό της δρόμο. Και τον ακολουθεί χωρίς αμφιταλαντεύσεις και υποχωρήσεις. Παράλληλα, ωστόσο, κάτω από το αυστηρό της ύφος, τρέφει τα πιο βαθιά συναισθήματα για τα αγαπημένα της πρόσωπα. Στο φινάλε του έργου, η Άννα είναι, που, με δύο φράσεις της, θα απελευθερώσει τη Νίκη».

Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

«Ένα μείγμα απογοήτευσης και ελπίδας, όσο αντιφατικό και αν ακούγεται. Δεν έχω δει μέχρι τώρα να κατασπαταλώνται τόσες ιδέες, τόσος κόπος, τόση ενέργεια, κεκτημένα δεκαετιών να μη σημαίνουν πλέον τίποτα. Όμως, αν κάποιος πρέπει να στέκεται άξιος του καιρού του, η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα είναι η απόλυτη πρόκληση».

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Να ανασκουμπωθούμε και να βγούμε, επιτέλους, από το τέλμα. Να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις ικανότητές μας, τα ταλέντα μας, τη διανοητική και ψυχική μας περιουσία. Να αρθρώσουμε - κόντρα στις πεσιμιστικές εκτιμήσεις - ένα καινούργιο όραμα για την κοινωνία μας. Για εμάς τους ίδιους και για εκείνους που θα έρθουν μετά από εμάς. Δεν είναι το παραπάνω δουλειά των πολιτικών, αλλά κάθε πολίτη».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Να βλέπω τους γύρω μου, σε πείσμα των καιρών, να τα καταφέρνουν, να συνεχίζουν, να μάχονται και να ερωτεύονται. Και πάντα, μια βόλτα στην Ακρόπολη, στη θάλασσα, μαζί με τους αγαπημένους μου».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής, θεατρική διασκευή: Σταμάτης Φασουλής - Γιώργος Λύρας, μουσική: Θοδωρής Οικονόμου, σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς - Γιάννης Μουρίκης, κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη, χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Λύρας. Διανομή: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Ευγενία Δημητροπούλου, Γωγώ Μπρέμπου, Ευαγγελία Μουμούρη, Σοφία Φαραζή, Μάξιμος Μουμούρης, Αλέξανδρος Καλπακίδης. Στον ρόλο της γιαγιάς Σεβαστής, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Τη Νίκη σε μικρή ηλικία ερμηνεύουν σε διπλή διανομή: Αναστασία Γουλιάμου και Αυγή Σταυροπούλου. Παίζουν (αλφαβητικά): Νεκταρία Γιαννουδάκη, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Δεγαΐτης, Γιώργος Δεπάστας, Λήδα Καπνά, Αυγουστίνος Κούμουλος, Κίμων Κουρής, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Δανάη Μπάρκα, Πάνος Μπόρας, Φοίβος Ριμένας, Αχιλλέας Σκεύης, Κώστας Φαλελάκης, Βάσια Χρήστου.

Πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254, Ταύρος - Αθήνα, τηλ.: 212 2540300. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Πέμπτη: 19:00, Παρασκευή και Σάββατο: 20:00, Κυριακή: 18:30. Διάρκεια παράστασης: 180 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: VIP: 35 ευρώ, Α΄ ζώνη: 30 ευρώ, Β΄ ζώνη: 25 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 20 ευρώ, θεωρείο: 15 ευρώ, φοιτητικό/νεανικό: VIP: 30 ευρώ, Α΄ ζώνη: 25 ευρώ, Β΄ ζώνη: 20 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 15 ευρώ, θεωρείο: 12 ευρώ, ανέργων: VIP: 28 ευρώ, Α΄ ζώνη: 23 ευρώ, Β΄ ζώνη: 18 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 14 ευρώ, θεωρείο: 12 ευρώ, ΑΜΕΑ: πλατεία: 15 ευρώ, θεωρείο: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία «Ελληνικού Κόσμου», τηλεφωνικά: 212 2540300, ηλεκτρονικά: theatron254.gr.