Υγεία
Τρίτη, 02 Μαΐου 2017 11:13

Η 1η ενδοσκοπική επέμβαση σε αυτί στην Ελλάδα παρουσιάστηκε σε Παγκόσμιο Συνέδριο

Μια επιτυχημένη αμιγώς ενδοσκοπική πρωτοποριακή επέμβαση σε αυτί, δηλαδή τυμπανοτομή από χρόνια ωτίτιδα με ωτόρροια η οποία και έγινε με ελάχιστο πωματισμό και χωρίς ράμματα, το Νοέμβριο του 2016 στη χώρα μας, παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο Ενδοσκοπικής Ωτοχειρουργικής «2nd WORLD CONGRESS  on ENDOSCOP ICEAR SURGERY», το οποίο πραγματοποιήθηκε 27- 29 Απριλίου 2017 στη Μπολόνια της Ιταλίας.

Μια επιτυχημένη αμιγώς ενδοσκοπική πρωτοποριακή επέμβαση σε αυτί, δηλαδή τυμπανοτομή από χρόνια ωτίτιδα με ωτόρροια, η οποία και έγινε με ελάχιστο πωματισμό και χωρίς ράμματα, το Νοέμβριο του 2016 στη χώρα μας, παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο Ενδοσκοπικής Ωτοχειρουργικής «2nd WORLD CONGRESS on ENDOSCOP ICEAR SURGERY», το οποίο πραγματοποιήθηκε 27- 29 Απριλίου 2017 στη Μπολόνια της Ιταλίας.

Ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, ο γιατρός που έκανε την επέμβαση αυτή, σε 69χρονη ασθενή η οποία παρουσίαζε χρόνια υποτροπιάζουσα ωτίτιδα με διαλείπουσα ωτόρροια επί 10 συνεχή έτη, παρουσίασε ο ίδιος την επέμβαση στους συναδέλφους του από όλο τον κόσμο. Όπως είπε, η ασθενής είχε επιπλέον και βαρηκοΐα αγωγής στα 50-60 DB, που τα τελευταία χρόνια επιβαρυνόταν πολύ γρήγορα. Η επέμβαση διήρκεσε 60 λεπτά και έπειτα από λίγες ώρες αναμονής στο νοσοκομείο η ασθενής πήρε εξιτήριο για το σπίτι της και μάλιστα χωρίς πολλές απαγορεύσεις και περιορισμούς αναφορικά με τις δραστηριότητες της.

Ωστόσο, παρουσιάζοντας της επέμβαση στο συνέδριο, ο κ. Αρτόπουλος τόνισε ότι η χρονική διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από την εκπαίδευση στην ενδοσκοπική τεχνική και την εμπειρία του ωτοχειρουργού. Όπως είπε, ο χειρουργός θα χρειασθεί κατά 25% λιγότερο χρόνο σε σχέση με την ανοικτή τεχνική (μικροσκόπιο).

Σύμφωνα με τον γιατρό, η ενδοσκοπική χειρουργική γίνεται εδώ και χρόνια σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία και η Ιταλία, διότι διαθέτουν εξειδικευμένες κλινικές για την εκπαίδευση των ωτοχειρουργών. Όμως, όπως τόνισε, και στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να γίνονται ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως είναι η ενδοσκοπική ωτοχειρουργική, αξιοποιώντας την εμπειρία από τις αντίστοιχες επεμβάσεις της μύτης και των παραρρινίων που εδώ και δύο δεκαετίες είναι οι πλέον δημοφιλείς.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της επέμβασης, ο κ. Αρτόπουλος διευκρίνισε ότι είναι πολλά έναντι του χειρουργείου με μικροσκόπιο τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον χειρουργό. Στα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής χειρουργικής καταγράφονται η άμεση ορατότητα της τυμπανικής μεμβράνης και του έξω ακουστικού πόρου, χωρίς να χρειάζεται συνεχής μετακίνηση του μικροσκοπίου ή του κεφαλιού του ασθενούς καθώς επίσης, το γεγονός ότι τοχειρουργικό πεδίο στην διακαναλική ενδοσκοπική προσπέλαση είναι διευρυμένο, σε σχέση με το αντίστοιχο που προσφέρει το μικροσκόπιο. Επιπλέον, στα πλεονεκτήματα είναι και το ότι πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο χωρίς τομές και ράμματα, με ήπιο πωματισμό, όπου ο ασθενής παίρνει αυθημερόν εξιτήριο.

Συμπλήρωσε επίσης ότι η συγκεκριμένη επέμβαση ενδείκνυται για περιπτώσεις τυμπανοπλαστικής, οσταριοπλαστικής, χολοστεατώματος που δεν επεκτείνεται πέραν του μέσου αυτιού και για ερευνητική τυμπανοτομή και ωτοσκλήρυνση.

Κλείνοντας την παρουσίαση του, τόνισε ότι το κόστος της επέμβασης αυτής καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφάλειες, καθώς εξασφαλίζεται εξοικονόμηση χρημάτων λόγω της μη διανυκτέρευσης, γεγονός που καθίσταται εξαιρετικά σημαντικό για τον ασθενή.